Svijet
26

Šta će se desiti ukoliko se rat u Ukrajini oduži?

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Primirje na istoku Ukrajine, dogovoreno prošle sedmice u Minsku od stupanja na snagu u nedjelju, prekršeno je danas u više navrata.

Kada se uzme u obzir da su pojedini proruski separatisti nakon potpisivanja primirja odbacili bilo kakvu mogućnost dogovora sa ukrajinskim vlastima, današnji sukobi u Ukrajini nisu izazvali iznenađenje.

U pojedinim američkim medijima analitičari su razmatrali šta će se desiti ukoliko se rat u Ukrajini zapravo oduži.

Profesor na Univerzitetu Columbia David L. Phillips istakao je za CNBC da bi SAD trebale dodatno naoružati Ukrajince.

Smatra da je to jedini način na koji Putin može biti zaustavljen u svojoj namjeri da kopnom poveže Krim sa pojedinim dijelovima Ukrajine koji su pod kontrolom proruskih separatista.

Phillips smatra da Putin želi pod svaku cijenu spriječiti Ukrajinu da se u potpunosti prikloni Zapadu.

Produženjem konflikta Putin dobija još mnogo toga tvrdi Phillips. Putin tako svakim danom šalje jasnu poruku Poljskoj i zemljama Baltika koliku će cijenu zapravo platiti ukoliko se okrenu protiv Rusije.

"Ovaj konflikt se ne može riješiti vojnim putem. Ukrajina se neće moći sama suprotstaviti separatistima. Ipak, oni bi mogli pristati na mir, ukoliko bi ih pritisnule ukrajinske snage. Bolje naoružane, ukrajinske snage bi zapravo mogle na mnogo bolji način sačuvati integritet zemlje", navodi Phillips.

Jonathan Eyal, direktor sigurnosnog instituta Royal United Services sa sjedištem u Londonu, navodi za CNN da bi slanje oružja u Ukrajinu bilo od velikog rizika za evropski kontinent.

Naime, to bi značilo da bi Rusija mogla imati velike gubitke te bi stoga Putinova osveta prema zapadu mogla biti žestoka.

Prema njegovom mišljenju, konflikt u Ukrajini mogao bi se odužiti toliko da će se voditi velika borba za svako selo i cestu.

"To bi mogao biti još krvaviji sukob u koji će biti involvirane i zapadne sile, ali one nikada neće preuzeti odgovornost", navodi Eyal te dodaje da postoji realna mogućnost da će u dogledno vrijeme i Putin izgubiti kontrolu nad separatistima u Ukrajini koji bi mogli početi djelovati samostalno.

Analitičari u SAD-u smatraju i da bi duži sukob u Ukrajini mogao dovesti i do širenja crnog tržišta naoružanja.