The Observer
0

'Šta će biti sa proširenjem EU?'

FENA
Kolumnist The Observera Rafael Behr kritizirao je u nedjelju britanske političare u opširnom članku posvećenom proširenju Evropske unije, navodeći da je opozicija u Britaniji provela cijelu deceniju izbjegavajući realističan razgovor o budućem uticaju i sudbini Unije.

Kolumist Observera navodi da je Konzervativna stranka, po svemu sudeći, bila toliko uplašena od "birokratskog" Bruxellesa i "gubljenja britanskog nacionalnog identiteta u evropskim strukturama", da nije primijetila kako su u međuvremenu krupan kapital i globalni finansijeri iz srca Londona uspjeli bukvalno "pojesti" domaću privredu.

Laburisti su, u međuvremenu, propustili priliku da, ističući pozitivne posljedice proširenja i ujedinjenja Evrope, promijene pretežno euroskeptičan stav Britanaca prema "kontinentalnom jedinstvu", smatra Behr.

Jedno vrijeme Evropa je – nakon najnovijih proširenja – živjela u harmoniji i prosperitetu, ali je jedna od negativnih posljedica ekonomske krize koja trenutno hara planetom – pored teških ekonomskih problema zemalja na obodima Unije – i obnovljena sumnjičavost Zapada prema državama na istoku koje još uvijek nisu članice EU-a.

U tome bi, kako se čini, Britanija pod eventualnom vlašću konzervativaca mogla preuzeti vodeću ulogu, navodi kolumnist Observera.

Misija Evropske unije, smatra Behr, u suštini je vrlo jednostavna: da zemlje Evrope toliko blisko poveže i uveže zajedničkim tržištem, interesima, granicama i privrednim aktivnostima da im nikada više ne padne na pamet da međusobno zarate ili stvaraju žarišta i ulaze u političke sukobe.

Nazivajući tu misiju – velikim djelom, "monumentalnim trijumfom" Bruxellesa, kolumnist Observera navodi da su zemlje istočne Evrope koje su 2004. ušle u Uniju nakon završetka hladnog rata na neki način "potkupljene" zajedničkim evropskim tržištem i boljim životnim standardom, a njihovi stanovnici tako navedeni da poštuju stroga zapadnoevropska pravila i zakone.

Razumljivo je, zaključuje on, da u svjetlu teških ekonomskih problema, zapljena kuća i stanova, oduzimanja imovine, gubljenja poslova, zatvaranja velikih kompanija i ljetovanja na plažama južne Engleske umjesto na obalama Španije Britancima Istok počinje ponovno djelovati kao nešto daleko i nezanimljivo.

Bilo bi, međutim, "sramotno" da Britanija, koja je do sada bila najveći zagovornik proširenja Unije na Istok – i tako pomogla da se više desetaka miliona ljudi izvuče iz kandži nekadašnjeg siromaštva i izolacije – iz puke uskogrudnosti i nesposobnosti da gleda unaprijed uskrati bezrezervnu podršku preostalim evropskim zemljama koje i dalje strpljivo čekaju prijem u EU, smatra kolumnist Observera.