Holandija nije popustila
0

SSP sa Srbijom i dalje blokiran

Sarajevo-x.com
Vijeće ministara Evropske unije nije na sastanku u ponedjeljak donijelo odluku o odmrzavanju Prelaznog sporazuma koji je Srbija potpisala u okviru SSP-a sa EU 29. aprila 2008. u Luksemburgu.

Iako je većina zemalja EU bila za odmrzavanje Sporazuma, Holandija je nastavila protiviti se tome, a podržala ju je Belgija.

Da konsenzus o ovom pitanju nije postignut, objavio je Bernard Kouchner, francuski šef diplomatije koji predsjedava Evropskom unijom na konferenciji za novinare.

Evropski komesar za proširenje Evropske unije, Olli Rehn izrazio je žaljenje zbog ovakve odluke i predložio Srbiji da započne jednostranu primjenu tog ugovora, kao i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, piše beogradska Politika.

U narednom periodu nastavit će se pregovori o ovoj temi, a visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Javier Solana nada se da će Sporazum biti odmrznut u oktobru.

"Kada i da li će Prelazni sporazum biti odblokiran zavisi od Srbije, i to od akcija, a ne od obećanja. U ovom trenutku ne vidimo da se može govoriti o ispunjenim uslovima da se odblokira Privremeni trgovinski sporazum i da se ratifikuje SSP," objasnio je šef diplomatije Holandije Maxim Verhagen.