Mađarska
0

Srušio se spasilački helikopter

FENA
Foto Ilustracija
Foto Ilustracija
Prilikom pada helikoptera mađarske hitne pomoći jedna osoba je poginula, tri su teško povrijeđene, dok je jedna djevojčica ostale neozlijeđena, saopćila je glasnogovornica policijske kapetanije županije Pešta Monika Benji.

Nesreća se dogodila jučer po podne između naselja Kiškunlaćaza i Apajpusta, kada je pilot pokušao prinudno da sleti pošto su otkazali motori letjelice.

Helikopter je pao na njivu, 500 metara od pruge Kunsentmikloš-Budimpešta, ali se srećom nije zapalio.

Nešto ranije poletio je iz Pakša, gradića na obali Dunava u centralnoj Mađarskoj, kako bi u prijestolnicu prevezao dvogodišnju djevojčicu s teškim opekotinama.

U helikopteru su, pored pilota, bili ljekar, medicinski tehničar i majka djevojčice.

U udesu tehničar je preminuo na licu mjesta, pilot se, posle više operacija u Traumatološkom institutu u Budimpešti, još uvijek nalazi u životnoj opasnosti, dok su ljekar i majka zadobili višestruke prijelome, javio je Tanjug.

Djevojčica je smještena u specijaliziranu bolnicu "Betešda", gdje je konstatirano da u nesreći nije povrijeđena, ali da su 40 posto kože zahvatile opekotine različitog stepena.

Srušeni helikopter bio je tipa "Eurokopter EC 135", koji se do sada pokazao uspješnim i pouzdanim.

Hitna služba Mađarske ima osam helikoptera, od koji su pet "EC 135", a svi su iznajmljeni od jedne austrijske firme. Nadležni ispituju uzroke pada.