NASA
0

Srušio se satelit za mjerenje ugljičnog dioksida

FENA
Projekt američke Nacionalne agencije za aeronautiku i svemirska istraživanja (NASA) doživio je neuspjeh kada se raketa bez posade Taurus XL, koja je nosila satelit za praćenje koncentracije ugljičnog dioksida u atmosferi, srušila neposredno nakon lansiranja.

Jedan dužnosnik kompanije koja je izgradila satelit izjavio je na konferenciji za novinare da je raketa u utorak pala u okean, nedaleko od Antarktika.

On je taj incident nazvao ogromnim razočaranjem za naučnike.

NASA je saopćila da se komora koja je štitila satelit prilikom lansiranja iz zrakoplovne baze Vandenberg nije otvorila i da je njena dodatna težina spriječila raketu da dostigne planiranu orbitu.

Satelit nazvan "Orbitalna opservatorija za ugljenik", vrijedna 278 miliona dolara, trebalo je da mjeri koncentraciju ugljičnog dioksida u atmosferi i pokaže naučnicima na kojim mjestima na zemlji se taj gas najbrže apsorbira.

Ugljični dioksid u atmosferi se smatra najodgovornijim za globalno zagrijavanje i klimatske promjene.

Prošlog mjeseca Japan je lansirao prvi satelit za praćenje oslobađanja plinova koji izazivaju učinak staklenika, u okviru svjetskih nastojanja da se spriječe klimatske promjene na planeti, javila je VoA.