Na vojnoj vježbi
0

Srušio se kineski mlazni avion

FENA
Kineski vojni mlazni avion srušio se na sjeveroistoku Kine tokom zajedničkih antiterorističkih manevara s Rusijom. Poginula su oba pilota.

Kineska novinska agencija Xinhua javila je u nedjelju da je borbeni avion kineskog zrakoplovstva pao iznad baze za taktičku obuku Taonan, u provinciji Jilin. Avion je trebalo da učestvuje u zajedničkim manevrima "Mirovna misija 2009" koji će biti održani u dvjema država od 22. do 26. jula.

"Prema informacijama kojima raspolažemo, oba pilota aviona koji se srušio na mjestu zajedničkih rusko-kineskih vježbi su poginula. Incident neće uticati na pripreme za vježbe", izjavio je neimenovani izvor iz ruskog ministarstva odbrane agenciji RIA Novosti.

Avion se srušio tokom druge zajedničke pripremne vježbe vojski dvije države, rekao je izvor iz ruske vojske agenciji Itar-Tass.

Avion je "izgubio brzinu, nagnuo se na jednu stranu, udario o tlo i eksplodirao", pri čemu su oba pilota poginula, rekao je taj izvor, dodajući da prvi rezultati pokazuju da je uzrok pada letjelice "greška u pilotiranju".