Svijet
0

Srušio se filipinski vojni avion

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Transportni avion C-130 filipinskih oružanih snaga, s dva pilota i sedam članova posade, pao je u more nekoliko minuta nakon polijetanja i najvjerovatnije nema preživjelih, saopćilo je u utorak filipinska avijacija.

Avion je poletio u ponedjeljak uvečer s aerodroma u gradu Davao, 990 km južno od Manile, i radiokontakt s njim je izgubljen deset minuta kasnije, rekao je novinarima general Pedrito Kadungog, prenosi Reuters.

"Izvukli smo tijelo jednog člana posade nestalog aviona", precizirao je Kadungog i potvrdio da se C-130 Hercules srušio u zalivu Davao.

On je rekao da su "ribari i stanovnici jednoga obalskog malog mjesta u blizini grada Davao našli neke dijelove aviona među kojima i jedan točak, uputstvo za letenje avionom C-130 kao i druge dokumente".

Kadungog je ranije kazao i da su ribari pronašli dva para vojnih čizama, dokumente, ostatke aviona, dokumente za identifikaciju i novac.

"Nismo pronašli trup aviona ali znamo zonu u kojoj se srušio", rekao je novinarima major Gerardo Zamudio i dodao da ribari pomažu obalskoj straži da izvuče tijela i ostatke aviona.

Inače, Filipini imaju pet transportnih aviona C-130 Hercules ali su samo dva operativna, dok su ostali na popravci i svi su u okviru programa vojne pomoći dobijeni od Sjedinjenih Američkih Država.