Svijet
141

Srušio se avion u Rusiji, 50 poginulih

Klix.ba
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Putnički avion Boeing 737 srušio se na aerodrom u ruskom gradu Kazanu. Kako javlja BBC poginulo je najmanje 50 ljudi, od kojih je šest članova posade.

Avion je poletio iz Moskve i pokušavao je sletjeti kada je eksplodirao.

Ruski zvaničnici kazali su medijima da nema preživjelih. Avion pripada Tatarstan Airlinesu a srušio se u 19:20 po lokalnom vremenu. U izvještaji Savezne agencije za zračni saobraćaj se navodi da je 50 osoba poginulo u padu aviona. Irek Minihanov, sin predsjednika ruskog regiona Tatarstan Rustama Minihanova, među poginulima je u avionskoj nesreći. Također, poginulo je i dvoje djece.

Ruska novinska agencija Interfax citirala je zvaničnika hitne službe kako kaže da je pilot navodno pogriješio dok je ulazio u drugi krug i da je zato došlo do nesreće.

Međutim, izvor je također dodao da je mogući uzrok tehnički kvar na letjelici.

Lokalni mediji prenijeli su da je avion pokušavao da sleti tri puta prije nego što se srušio. Također, naveli su da su vjetrovi bili jaki, da je bilo oblačno i da su temperature bilo oko nule.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je ruski predsjednik Vladimir Putin dao instrukcije Vladi da formira komisiju za istragu avionske nesreće u Kazanu.