Anonymousi ponovo napadaju
4

Srušene stranice vlada, banaka, sigurnosnih firmi...

Klix.ba
Pripadnici hakerske grupe Anonymous bili su vrlo aktivni u posljednja 24 sata. Oborili su niz internet stranica među kojima su portal NBC-a, pop pjevačice Lady Gage i Australske vlade.

Na nekim hakiranim stranicama stajale su pjesme o 5. novemebru, danu kada je Guy Fawkes pokušao uništiti parlament Velike Britanije 1605. godine.

Firme za sigurnost i bankarstvo Symantec i Paypal također su bile meta napada.

"Paypal su napali Anonymousi kao dio protesta povodom 5. novembra", poruka je koju su hakeri ostavili skupa s linkom koji je vodio do 28.000 sigurnosnih šifri za račune.

"Naš prioritet je osigurati da informacije klijenata ostanu zaštićene", izjavili su iz Symanteca.

Anonymousi su postavili videosnimak na YouTubeu kojim su pozvali svoje aktiviste širom svijeta da "danas djeluju protiv nadzornih sistema". Članovi ove grupe nose maske Guya Fawkesa, poput onih koje su korištene u filmu "V for Vendetta". Pretpostavlja se da se većina pripadnika ove hakerske grupe ne poznaje međusobno.

Anonymousi su srušili stranicu Australske vlade koja je najavila predstavljanje internet filetra koji blokira pornografiju i kriminalne materijale širom zemlje. Vlada je uspjela vratiti stranicu, ali na stranici ascensionaustralia.com.au stoji poruka koju su im Anonymousi uputili:

"Kada će vlada naučiti da internet nikada neće biti kontrolisan i da mi nećemo dozvoliti vladama da gaze našu građansku slobodu i naša osnovna digitalna prva?"

Tokom 24 sata hakirano je mnogo stranica, ali su one ponovo profunkcionisale.