Svijet
0

Šri Lanka: U eksploziji mine ubijeno šest civila

FENA
Pobunjenici Tamilskih tigrova saopćili su u utorak da je u eksploziji mine koju je pokraj puta podmetnula vojska Šri Lanke ubijeno šest civila na dalekom sjeveru zemlje što je pod nadzorom pobunjenika.

"Šest civila, među kojima i dvoje djece, ubijeno je u eksploziji bombe koju je šrilankanska vojska podmetnula na putu "Oddusuddan" u Mankulamu u ponedjeljak uvečer", navode pobunjenici Tamilskih tigrova u saopćenju poslanom putem e-maila, javio je Reuters.

U saopćenju se navodi da je četvero ljudi ranjeno u eksploziji, među kojima i troje djece.

Eksplozija se desila u jeku skoro svakodnevnih morskih, kopnenih i zračnih napada vojske protiv Oslobodilačkih tigrova tamilskog Ilama (LTTE) u 25-godišnjem građanskom ratu koji je odnio život više od 70.000 ljudi.

Vojska je negirala umiješanost u eksploziju.

"To se dogodilo u području nad kojim niko nema nadzor i stoga negiramo našu umiješanost u to", izjavio je vojni glasnogovornik brigadir Udaya Nanayakkara.

Kazao je kako je moguće da je bombu podmetnula neka od frakcija LTTE. Vojska je također javila da je u novim borbama u sjevernim oblastima u ponedjeljak ubijeno 10 pobunjenika i tri vojnika.

Pobunjenici, koji se bore za nezavsnu državu na sjeveru i istoku otoka, nisu bili odmah dostupni radi komentara posljednjih borbi.

Nezavisna potvrda žrtava na bojnom polju nije moguća zbog uskraćivanja pristupa novinarima. Obje strane su poznate po preuveličavanju neprijateljskih gubitaka.

Posljednji sukobi došli su u vrijeme kada vojska Šri Lanke izvodi ofanzivu kako bi preuzela sjeverno uporište Tamilskih tigrova.

Analitičari tvrde da vojska postiže uspjeh u posljednjoj fazi dugotrajnog rata, uzimajući u obzir njenu nadmoćnu zračnu silu, veći broj boraca i površine zauzete na istoku otoka. Oni, međutim, još ne vide jasnog pobjednika u bliskoj budućnosti.