Svijet
0

Srednja Azija bez atomskog oružja

FENA
Nakon potpisivanja sporazuma u kazahstanskom gradu Semipalatinsku, Centralnoazijski region proglašen je od petka zonom bez atomskog oružja.

Sporazum su potpisali ministri vanjskih poslova Kazahstana Kasimžomart Tokajev, Kirgizije Alikbek Džekšenkulov i Uzbekistana Vladimir Norov, kao i zamjenik ministra Tadžikistana Sejmumin Jatimov i ambasador Turkmenistana u Alma Ati Muhamed Abalakov.

Na svečanosti potpisivanja sporazuma prisustvovali su i predstavnici Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), UN-ovoh Centra za mir i razoružanje u Aziji i Azijsko-pacifičkom regionu, šefovi diplomatskih misija u Kazahstanu Rusije, Kine, Mongolije i Japana.

Na taj način Srednja Azija pridružila se zonama slobodnim od atomskog oružja u više od 100 zemalja Latinske Amerike, Afrike, Tihookeanskog regiona i Jugoistočne Azije.

Zemlje potpisnice obavezale su se sporazumom da ne dozvoljavaju proizvodnju, promet i raspoređivanje nuklearnog oružja, njegovih komponenata i drugih nuklearnih eksplozivnih sredstava na svojim teritorijama, a dozvoljeno je korišćenje atomske energije u miroljubive svrhe.

Priprema sporazuma trajala je devet godina, uz aktivnu saradnju UN-a, a njegovo potpisivanje upriličeno je za 15. godišnjicu zatvaranja Semipalatinskog poligona, na kome je duže od 40 godina bivši SSSR izvodio kopnena, zračna i podzemna testiranja nuklearnog oružja.

Na njemu je od 1949. do 1989. godine izvedeno približno 470 nuklearnih eksplozija, od kojih 123 u atmosferi, što je prouzrokovalo radioaktivno zagađenje dijela teritorije Kazahstana i zapadnog Sibira, od čega se i danas osjećaju negativne posljedice na teritoriji na kojoj živi više od milion ljudi.

Odluku o zatvaranju tog poligona, prenosi Tanjug, donio je u augustu 1991. godine kazahstanski predsjednik Nursultan Nazarbajev.