Guardian
0

Sreća kao mjerilo ekonomskog uspjeha

FENA
David Cameron (Foto: Reuters)
David Cameron (Foto: Reuters)
Britanska vlada namjerava početi mjeriti "raspoloženje" građana, odnosno njihova subjektivna osjećanja sreće i zadovoljstva, izvještava u ponedjeljak dnevnik The Guardian.

List izvještava da će Britanija tako, uz Francusku i Kanadu, biti među prvim državama u svijetu koje pokušavaju da se pomaknu od čisto ekonomskih mjerila - prije svega bruto domaćeg proizvoda - kao isključivih indikatora uspjeha i prosperiteta zemlje.

Premijer David Cameron je, piše list, odlučan uključiti rezultate ovakvih mjerenja "u srce svojih političkih odluka" uprkos upozorenjima svojih savjetnika da ovakav program možda i nije baš najbolja ideja s obzirom na ekonomske teškoće kroz koje zemlja trenutno prolazi.

Guardian piše da će ovi "novi" podaci biti korišteni uz one koje vlada već redovito prikuplja u cilju boljeg poznavanja kvalitete života u zemlji.

Dužnosnici kažu da bi rezultati istraživanja, koje bi bilo provedeno uz već redovite vladine ankete kućanstava diljem zemlje, mogli biti objavljivani svaka tri mjeseca te da još nije donesena odluka da li sve takve informacije treba sažeti u jedan jedini "indeks sreće" ili ih objaviti po kategorijama.

Upitnik još nije utvrđen, mada Guardian kao moguća pitanja navodi - "koliko ste zadovoljni svojim životom", "koliko smisla ima vaš život" i "da li muškarci i žene ravnopravni na poslu i kod kuće".

Stručnjaci kažu da je novina to što će ovakva mjerenja subjektivnih pitanja provoditi redovito i na velikom uzorku, i to da će rezultati imati središnju ulogu u formuliranju politike.

Guardian piše da je francuski predsjednik Nicolas Sarkozy još prošle godine rekao da će uključiti sreću i lično zadovoljstvo u mjerenje ekonomskog uspjeha zemlje.

On je tako među prvim reagirao na prijedlog nobelovaca ekonomista Josepha Stiglitza i Amartya Sena kako vlade treba veću pažnju da posvete prosperitetu kućanstava i održivoj stopi razvoja nasuprot rastu koji šteti okolišu.