Svijet
0

"Srceparajući oproštaj" za Tonyja Blaira

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Britanski Daily Telegraph piše u petak o pregovaračkim sposobnostima Tonyja Blaira, ali ne u kontekstu samita Evropske unije, kojem prisustvuje posljednji put, već američkog prijedloga da bivši britanski premijer uskoro preuzme ulogu izaslanika bliskoistočnoga mirovnog kvarteta.

Na tome planu, naglašava Daily Telegraph, postoji jedna očigledna smetnja - u arapskom svijetu Tonyja Blaira mrze jer je sudionik invazije na Irak i najbliži inozemni saveznik Georgea W. Busha.

S druge strane, Blair bi u tu ulogu unio ogromno pregovaračko umijeće. Svoje pregovaračke sposobnosti je dokazao u Sjevernoj Irskoj, gdje su prošlog mjeseca vladu formirali donedavno zakleti neprijatelji.

Uz to, Blair ima težinu svjetskog državnika i autoritet koji prethodni izaslanik bliskoistočnog kvarteta i bivši predsjednik Svjetske banke James Wolfenson jednostavno nije imao.

Kada bi prihvatio izaslanički posao, upustio bi se u priču u kojoj su mnogi doživjeli neuspjeh i u kojoj bi mu malo ko predvidio uspjeh. Kakav je to izazov - Tony Blair bi trebalo objeručke da ga prihvati, smatra Daily Telegraph.

Tony Blair s premijerskog položaja odlazi u srijedu - u četvrtak je održana posljednja sjednica vlade koju je vodio.

Kolege su ga, izvještava The Guardian, dočekale ovacijama. "Svi smo imali knedlu u grlu", rekao je Guardianu blizak Blairov saradnik i šef laburističkoga poslaničkog kluba Jack Strow.

Blairov nasljednik Gordon Brown održao je prigodan govor u kojem je, između ostalog, rekao: "Šta god u budućnosti da ostvarimo, počivat će na temeljima koje je Tony postavio."

Blair mu se zahvalio i obećao nepokolebljivu podršku, ističući kako je pravi trenutak da ode s dužnosti premijera.

Srceparajuću atmosferu, kako je opisuje Guardian, narušio je, međutim, mladi ministar za zaštitu životne sredine David Miliband, koji je, izvinjavajući se što kasni na sjednicu parlamenta, izjavio kako je morao pregaziti "bujice suza" koje su tekle niz Downing Street.