Svijet
0

Srceparajuće fotografije Sirije donijele Pulitzerove nagrade fotoreporterima AP-a

Klix.ba
(Foto: Manu Brabo/Associated Press)
Univerzitet Columbia je objavio listu dobitnika Pulitzerove nagrade za 2013. godinu. Među dobitnicima je pet fotoreportera Associated Pressa, koji su nagradu dobili u kategoriji Breaking News fotografije iz rata u Siriji.

Rodrigo Abd, Manu Brabo, Khalil Hamra, Muhammed Muheisen i Narciso Contreras su članovi AP-ovog tima koji je pokrivao dvogodišnji sukob u Siriji.

"Rodrigo Abd, Manu Brabo, Narciso Contreras, Khalil Hamra i Muhammed Muheisen su neki od najhrabrijih i najtalentiranijih fotoreportera u svijetu, a ja sam neizmjerno ponosan na njih zbog ove nagrade koju su zaslužili za svoj rad na tragičnoj i opasnoj priči o Siriji. Pored toga želim istaknuti neumoran rad na koordinaciji posla našeg regionalnog urednika fotografije na Bliskom istoku Manoochera Deghatija", izjavio je direktor fotografije AP-a Santiago Lyon.

Među dobitnicima Pulitzerove nagrade je Javier Manzano, freelancer koji je kontinuirano pratio i fotografisao sukobe u Siriji za AFP.

U kategoriji novinarstva nagrade su dobili još i Sun Sentinel, zatim tim The Denver Posta, za potkategoriju Breaking News, novinari The New York Timesa u nekoliko kategorija, među kojima je i ona za istraživačko novinarstvo, za koju su nagrade dobili David Barstow i Alejandra Xanic von Bertrab. U kategoriji lokalnog izvještavanja nagradu su dobili Brad Schrade, Jeremy Olson i Glenn Howatt iz Star Tribuna iz Minneapolisa, u kategoriji nacionalnog izvještavanja nagrada je pripala timu InsideClimate Newsa iz New Yorka, koji čine Lisa Song, Elizabeth McGowan i David Hasemyer. U kategoriji međunarodnog izvještavanja još jedna nagrada je otišla u New York Times, dobio ju je David Barboza, a njegov redakcijski kolega John Branch je dobio nagradu za tematsko pisanje.

U kategoriji komentara nagrada je pripala Bretu Stephensu iz The Wall Street Journala, u kategoriji kritike nagradu je dobio Philip Kennicott iz The Washington Posta, Tim Nickens i Daniel Ruth su dobili nagrade za najbolje uvodnike, dok je za najbolju karikaturu-uvodnik nagradu dobio Steve Sack iz Star Tribunea.