Jacques Barrot
0

"Srbiji će za EU trebati pet do sedam godina"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Potpredsjednik Evropske komisije (EK) Jacques Barrot procijenio je u subotu da će Srbiji biti potrebno pet do sedam godina kako bi se zadovoljavanjem svih potrebnih standarda približila članstvu u Evropskoj uniji (EU).

Barrot, potpredsjednik zadužen za pravosuđe i unutarnje poslove, je ispraćajući iz Pariza učesnike projekta "Evropa za sve", poručio da u Srbiji s optimizmom treba da očekuju predstojeću deceniju i da je vizna liberalizacija s EU-om samo prvi dio ostvarenja sna.

"Želimo da Evropa zaista bude Evropa, a to bez Srbije neće biti tako", izjavio je Barrot na svečanosti u Srpskom kulturnom centru u Parizu.

Barrot je čestitao vlastima Srbije što su u veoma kratkom roku uspjele da ispune sve standarde za viznu liberalizaciju, ali i dodao da će morati još mnogo da rade kako bi bili zadovoljeni uslovi za članstvo u EU.

"Velika je sreća što imate na čelu države predsjednika poput Boris Tadića i takvog potpredsjednika vlade poput Božidara Đelića koji će mnogo učiniti na tom putu", ocijenio je Barrot i istakao da Srbija u narednoj deceniji treba da bude stožer demokratije, mira i stabilnosti u regionu.

Potpredsjednik Vlade Đelić rekao je da mjeseci koji su prethodili viznoj liberalizaciji pokazuju da je sve moguće onda kada Srbija to želi i kada ima podršku EU.

"Pred nama su velike reforme i dosta iskušenja. Ne kažem da će sve ići lako, ali želim da se sada na kraju ovog našeg putovanja sjetimo da Srbija koja pobjeđuje jeste Srbija koja vjeruje u sebe, ne odustaje na prvoj prepreci i pronalazi nove saveznike", istakao je Đelić.

Izrazio je uvjerenje da će u 2010. Srbija napraviti veliki korak ka statusu kandidata i da će u ovo vrijeme dogodine slaviti takav formalni status ili biti veoma blizu tog cilja.

Đelić je, u znak zahvalnosti za pomoć koju je pružio Srbiji na putu vizne liberalizacije Barrotu poklonio ikonu svetog Nikole, zaštitnika putnika, a ambasador Dušan Bataković je visokom funkcioneru EK poklonio svoju knjigu o Kosovu koja je pisana i štampana na francuskom jeziku, javio je u subotu Tanjug.

Učesnici projekta "Evropa za sve" večeras će se, poslije osmodnevnog putovanja po EU, tokom kojeg su posjetili Bruxelles, Rim, Berlin i Pariz, vratiti u Beograd.

Prvih 50 građana Srbije koji su prije nešto više od jedne sedmice domovinu napustili samo minut po stupanju na snagu vizne liberalizacije s EU-om, posjetu zemljama šengenskog prostora završavaju u glavnom gradu Francuske, gdje su u subotu posjetili muzej Louvre.