Svijet
0

Srbijanski predsjednik i premijer odbacuju neovisnost Kosova

FENA
Za Srbiju je neprihvatljiva neovisnost Kosova te je o njegovu statusu potrebno nastaviti pregovore, poručili su u petak u Beogradu u odvojenim razgovorima s talijanskim ministrom vanjskih poslova Massimom D'Alemom predsjednik i premijer Srbije Boris Tadić i Vojislav Koštunica.

D"Alema je, kako se navodi u priopćenju ureda premijera, predložio nastavak pregovora Beograda i Prištine, koji bi bili vremenski ograničeni i koji bi "za svoj krajnji cilj imali da Kosovo postane neovisna država", te da je Koštunica odbio mogućnost da novi pregovarački proces "na bilo koji način bude uvjetovan prihvaćanjem neovisnosti Kosova".

Tadić i D'Alema, navodi se u priopćenju iz ureda predsjednika, ocijenili su da bi jednostrano priznanje neovisnosti Kosova, mimo odluke Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda bilo najgore rješenje.

Dok je D'Alema kazao da se Italija zalaže da se do konačnog rješenja budućeg statusa Kosova dođe rezolucijom Vijeća sigurnosti, Tadić je naglasio neprihvatljivost neovisnosti Kosova za Beograd, te dodao da je neophodno nastaviti pregovore o budućem statusu Kosova, kako bi se pronašlo kompromisno rješenje prihvatljivo za obje strane, navodi se u priopćenju.

Iz ureda premijera navodi se da je premijer Koštunica u razgovoru s D'Alemom odbacio njegov prijedlog da budu nastavljeni pregovori o statusu Kosova koji bi "za svoj krajnji cilj imali da Kosovo postane neovisna država".

"Srbija neće pregovarati o neovisnosti svoje pokrajine, jer bi svaki oblik neovisnosti predstavljao najgrublje kršenje Povelje UN-a, Rezolucije 1244 i Ustava Republike Srbije", navodi priopćenje Koštuničinu izjavu.

Dodaje se da je Srbija uputila "sasvim drukčiju inicijativu" za nove razgovore, čime je "izrazila jasnu spremnost da konstruktivno sudjeluje u pronalaženju kompromisnog rješenja koje bi se zasnivalo na poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije".