Svijet
0

Srbijanski ministar napustio večeru na Bledu zbog Ahtisaarija i Kosova

FENA
Ministar Vuk Jeremić
Ministar Vuk Jeremić
Srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić napustio je nedjelju navečer svečanu večeru za sudionike Bledskog foruma jer mu nije bilo dopušteno replicirati na govor o budućnosti Kosova posebnog izaslanika UN-a Marttija Ahtisaarija koji predlaže međunarodno nadziranu neovisnost te pokrajine, doznaje se u ponedjeljak od izvora iz srbijanskog izaslanstva.

Izvori su rekli kako su slovenski organizatori Jeremiću prethodno obećali da će moći odgovoriti Ahtisaariju, no posebni izaslanik UN-a za Kosovo zaprijetio je da se u tom slučaju neće obratiti nazočnima.

Nakon što je Ahtisaari ipak održao govor o Kosovu pred oko 400 sudionika bledskog foruma, a Jeremić nije dobio priliku odgovoriti, srpski šef diplomacije napustio je dvoranu u kojoj se održavala večera, rekli su srbijanski izvori zatraživši da ostanu neimenovani.

Sam Jeremić je u ponedjeljak novinarima diplomatski zanijekao da je napustio večeru zbog Ahtisaarija i nemogućnosti da odgovori na njegove stavove o budućem statusu Kosova. On je izjavio kako je s večere otišao ranije zbog već dogovorenog bilateralnog susreta.

Govoreći o Kosovu, Ahtisaari je istaknuo da jednoipolgodišnji pregovori Beograda i Prištine pod njegovim vodstvom nisu urodili plodom i da je kucnuo čas da se donese konačna odluka o statusu te južne srbijanske pokrajine s albanskom većinom.

"Zadnji je trenutak da se riješi budući status Kosova. Povratak pod nadzor Beograda neprihvatljiv je za kosovsku većinu, kao što je neodrživ pravni i politički vakuum u kojem se Kosovo nalazi pod međunarodnom upravom", rekao je posebni UN-ov izaslanik.

Ahtisaari je kao rješenje budućeg statusa Kosovo ranije predložio međunarodno nadziranu neovisnost pokrajine.

Bledski forum "Europska unija 2020: Ujedinjena i jedinstvena" na kojem Slovenija predstavlja prioritete svojeg predsjedanja Europskom unijom nastavlja u ponedjeljak raspravama i okruglim stolovima o proširenju EU-a na Zapadni Balkan, klimatskim promjenama i energiji te stanju na Kavkazu i srednoj Aziji.