Doris Pack
0

"Srbijanska deklaracija nije postigla svoj cilj"

Sarajevo-x.com
Doris Pack
Doris Pack
Deklaracijom o Srebrenici koja stvari ne imenuje pravim imenom neće se postići cilj, niti će se shvatiti kao pravo izvinjenje žrtvama, a još manje će narod u Srbiji shvatiti šta se u Srebrenici zaista dogodilo, kazala je Doris Pack za Deutsche Welle.

"Ova Deklaracija nije postigla svoj cilj, između ostalog, i zbog toga što je ona trebalo da pokaže srpskom narodu da je ono što je ono što su uradili Milošević i Mladić u njihovo ime. Nije to uradio srpski narod, ali je urađeno u ime srpskog naroda. Da je Deklaracija bila striktna i imenovala stvari pravim imenom - genocid, i da je rečeno 'To je urađeno u naše ime', onda bi ona rezultirala stvaranjem jasne slike u Srbiji šta se zaista dogodilo u prošlosti", izjavila je Doris Pack, specijalni izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH.

Kako je kazala za Deutsche Welle Packova Deklaracija je usvojena zbog činjenice da je Vlada Srbije u koalciiji sa partijom Miloševića, ali i zbog toga što se opozicija, kao i mnogi Srbijanci, protivi tome da se zločin nazove pravim imenom.

Prihvaćena Deklaracija o Srebrenici je najmanji korak koji se mogao učiniti, smatra Doris Pack no napominje kako EU nestrpljivo očekuje i najmanje napretke u regionu pa je i ova Deklaracija bolja nego da je nikako nema.

Također Doris Pack je prokomentarisala i polemike koje se vode u Srbiji povodom ideje da se u istoj Deklaraciji osude i zločini počinjeni nad srpskim stanovništvom.

"Ako žele, neka usvoje i drugu rezoluciju, o drugim stvarima. Genocid u Srebrenici jeste činjenica i ne može se miješati ni sa čim drugim. Iako postoje i druge stvari koje su se dešavale u prošlosti, genocid se mora nazvati svojim imenom, jer nikada nećete zaista vjerovati u izvinjenje ako je urađeno na ovakav način", istakla je Doris Pack.