Svijet
0

Srbija: Srpski radikali i dalje najjača stranka

FENA
Provokativno obučeni Radikali u Skupštini Srbije
Provokativno obučeni Radikali u Skupštini Srbije
Ispitivanje javnog mnijenja za svibanj, beogradske agencije "Marten Bord", pokazuje da je Srpska radikalna stranka haškog zatvorenika Vojislava Šešelja i dalje najjača i da bi u slučaju izvanrednih parlamentarnih izbora za nju glasovalo 35 posto birača.

Demokratska stranka sadašnjeg predsjednika Srbije Borisa Tadića dobila bi 26 posto glasova a Demokratska stranka Srbije premijera Vojislava Koštunice 13,2 posto, objavljuje u petak beogradski tisak.

Izborni prag od 3 posto prešla bi i miloševićevska Socijalistička partija Srbije s 5,8 posto dok bi G17 Plus Miroljuba Labusa i Srpski pokret obnove Vuka Draškovića jedva prešli prag. Nedavno osnovana Liberalno demokratska partija Čedomira Jovanovića, koja se predstavlja jedinom pravom nasljednicom ubijenog premijera Zorana Đinđića osvojila bi tek 2,7 posto glasova.

Najnovije istraživanje pokazalo je da građani Srbije i dalje najviše povjerenja imaju u Srpsku pravoslavnu crkvu (26 posto), a slijede vojska (15,8 posto) i policija (10,1).

Od državnih institucija na prvom mjestu je Predsjedništvo Srbije s 5,1 posto, zatim vlada i skupština. Najmanje povjerenja ispitanici su ukazali Savjetu ministara , odnosno vladi Državne zajednice Srbije i Crne Gore, 1,2 posto.

Političar kojem se najviše vjeruje je vođa radikala Tomislav Nikolić s 33 posto glasova. Slijede Boris Tadić s 28,1 posto i Vojislav Koštunica s 15,2 posto glasova.