The Guardian
0

Srbija spremna za EU, je li EU spremna za Srbiju?

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Pod naslovom "Srbija je spremna za Evropsku uniju, ali da li je Evropska unija spremna za Srbiju?" objavljuje u srijedu The Guardian komentar svoga vanjskopolitičkog urednika Simona Tisdala.

Srbija čini se postaje, kako Amerikanci umiju da kažu, "normalna zemlja", piše Guardian.

Nakon više od petnaest godina unutrašnjih sukoba, sukoba sa susjedima i s većinom Evrope, u Beogradu je prošle sedmice na vlast došla demokratski izabrana prozapadna vlada koja obećava da sporove neće rješavati silom.

Vladajuća koalicija premijera Mirka Cvetkovića po svoj prilici ima široku podršku za dugo očekivani reformski program, nastavlja Guardian i pored ostalog ističe cilj da zemlja do kraja godine postane kandidat za članstvo u EU-u.

Ipak, iako Srbija poslije dugoga i bolnog putovanja konačno izgleda spremna za Evropu, neizvjesno je da li je Evropa spremna za Srbiju, jer na tome putu sada stoje tri ključne prepreke.

Prva se tiče trenutne konfuziji u samoj EU nakon odbijanja Lisabonskog ugovora na irskom referendumu, navodi Guardian i podsjeća na stav francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja da daljnje širenje Unije treba obustaviti dok Irci i još nevoljniji Poljaci i Česi ne promijene stav oko reformskog puta dvadesetsedmorice.

U međuvremenu bi Srbija na svoj red mogla čekati beskonačno, nastavlja Guardian, koji kao njzien drugi veliki izazov navodi očekivano hvatanje preostalih haških optuženika.

Ipak, treća prepreka za evropsku reintegraciju Srbije je i najteža, ocjenjuje Guardian, a tiče se, s jedne strane, insistiranja Beograda, koje je ponovio i novi premijer, da Srbija nikada neće priznati Kosovo i, s druge, insistiranja Evropske unije da ona to mora učiniti ako želi ući u evropski klub.

Lideri u Beogradu se tješe time da njihovo odustajanje od Kosova nije eksplicitno uvršteno među uvjete na putu prema članstvu u EU, ali tu su u zabludi, citira Guardian jednoga briselskog analitičara.

Evropska unija, smatra on, ne namjerava ponoviti grešku koju je načinila primajući u svoje redove podijeljeni Kipar neriješenih sporova.

"Apsolutno nema načina da Srbija bude primljena ukoliko pitanja granica ne budu riješena i ako na djelu ne bude održivog rješenja", zaključuje ovaj briselski analitičar na kraju Guardianova teksta posvećenog Srbiji.