Svijet
0

Srbija spremna da kupi dio Luke Bar

FENA
Srbijanski ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić najavio je da će uskoro na najvišem državnom nivou početi pregovori o prodaji dijela crnogorske Luke Bar Srbiji, javlja Tanjug.

Ilić je ocijenio da postoji osnova za pregovore da Crna Gora ustupi dio barske sluke Srbiji.

"Ako se ne budemo dogovrili i ako Crna Gora ne bude spremna za to, Srbija je spremna da kupi dio barske luke jer je sva naša strategija orijentirana na nju", rekao je Ilić.

Srbijanski ministar kazao je za podgorički "Dan" da je za Srbiju važno da se poveže sa pomorskim putevima i poručio da će se Srbija okrenuti Solunu i koridoru 10 ako ne bude dogovora sa Crnom Gorom.

Za Srbiju bi mnogo značilo da ima jedan dio Luke Bar, rekao je Ilić podsjetivši da je Srbija decenijama investirala u barsku luku i gradnju puta Beograd-Bar i da to namjerava da učini u budući autoput prema južnom Jadranu.

Pomoćnik crnogorskog ministra saobraćaja Radoš Šućur izjavio je da Srbija nije tražila dio vlasništva u barskoj luci, ali da je iskazala interes za učešće u privatizaciji i kupovinu jednog njenog dijela.

Srbija je konstatirala da je učešće u privatizaciji barske luke streteški interes za nju, jer bi tako pruga Beograd -Bar dobila puni značaj, naveo je Šućur.

  • Ni Ilić, ni bilo koji srbijanski zvaničnik nije u zvaničnim kontaktima za predstavncima crnogorske vlade tražio da Srbija dobije dio barske luke, rekao je Šućur.

Vlada Crne Gore priprema strategiju privatizacije Luke Bar, Željeznice Crne Gore i aerodroma, za koje bi međunarodni tender trebalo da bude raspisan ove godine.