Boris Tadić
0

Srbija se protivi osnivanju kosovskih sigurnosnih snaga

FENA
Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je u ponedjeljak na televiziji B92 da će Srbija zahtijevati da rasformiranje kosovskih sigurnosnih snaga, čiji je službeni osnutak najavljen za srijedu.

"Srbija ne prihvaća formiranje kosovskih sigurnosnih snaga i nikad nećemo prihvatiti takvo rješenje", rekao je Tadić, dodajući da će Srbija na međunarodnim forumima i u NATO-u neprekidno zahtijevati ukidanje tih snaga "jer one ne pridonose sigurnosti na Kosovu i Metohiji".

Tadić je podsjetio da je u pregovorima o statusu Kosova Srbija, kao najbolje rješenje za sigurnosne izazove na terenu, predlagala njegovu demilitarizaciju, te da će nastavak pregovora o statusu Kosova, unatoč raznim najavama, ove godine biti nemoguć.

Nastavak pregovora bi se, po njegovim riječima, mogao očekivati za dvije do tri godine, nakon odluke Međunarodnog suda pravde o legalnosti jednostrano proglašene neovisnosti Kosova.

Kosovske snage sigurnosti (Kosovo Security Force) uvježbao je NATO, a njihovim početkom prestat će funkcionirati dosadašnji Kosovski zaštitni korpus (Kosovo Protection Corps).