Svijet
0

Srbija poziva UN-a da haaški osuđenici kazne izdržavaju u svojim državama

FENA
Vojislav Koštunica
Vojislav Koštunica
Premijer Srbije Vojislav Koštunica zatražit će od glavnog sekretara UN-a mogućnost da osuđenici Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY) kazne izdržavaju u zatvorima zemalja čiji su državljani, rečeno je u četvrtak novinarima u vladi Srbije.

"Premijer Srbije u pismu, koje će uputiti glavnom tajniku UN-a obrazložit će spremnost i dati državno jamstvo da će haaški optuženici kazne izdržavati po svim međunarodnim standardima", rekao je na konferenciji za novinare ministar za rad Srbije Rasim Ljajić nakon sjednice srbijanske vlade.

Ljajić je dodao da će u pismu premijer iznijeti ocjenu "da bi izdržavanje kazni u zemljama iz kojih osuđenici dolaze pridonijelo vraćanju povjerenja u odnosima ICTY-ja i Beograda kao i da bi to dodatno potaknulo dobrovoljne predaje optuženih pred tim tribunalom".

Rekao je i da Srbija nastoji s drugim državama bivše SFRJ formulirati prijedlog UN-u koji bi rezultirao sporazumom s Haaškim tribunalom o izdržavanju kazni u državama iz kojih osuđenici dolaze.