Svijet
0

Srbija: Politička paraliza zbog sporazuma sa EU

FENA
Srbija je u srijedu politički paralizirana zbog poziva Evropske unije da potpiše sporazum za koji nacionalisti tvrde da je jednostavno zamka za vladu da prizna nezavisnost Kosova.

Koalicija nacionalističkog premijera Vojislava Koštunice našla se na rubu raspada zbog ponuđenog sporazuma koji ima za cilj privoljeti Srbiju jer se članice EU ne mogu složiti oko ponude za sporazumom o pristupu punom članstvu. Izgleda malo vjerovatno da će odluka EU u posljednji čas odgoditi ceremoniju potpisivanja planiranu za četvrtak premostiti suštinski jaz oko centralnih ciljeva Srbije - očuvanja Kosova ili članstva u EU, javio je Reuters.

Jedan nacionalistički ministar upozorio je proevropskog zamjenika premijera Božidara Đelića da će biti proglašen "izdajnikom" ako potpiše sporazum.

Koštunica se nije pojavljivao u javnosti otkako je njegov proevropski koalicijski partner i suparnik, predsjednik Boris Tadić, ponovo izabran tijesnom većinom koja odražava duboke podjele u srpskom izbornom tijelu.

On je objavio dva saopćenja za javnost, jedno u ponedjeljak u kojem se navodi da je politički sporazum s EU zamka koju Srbija nikada neće potpisati, i drugo u srijedu u kojem se tvrdi da se parlament mora sastati kako bi suzbio politička neslaganja.

Predsjednik parlamenta Oliver Dulić izjavio je, međutim, da se narodna skupština neće sastati po tom pitanju dok vlada ne zauzme jasan stav u debati.

Koštunica je otkazao redovno zasjedanje vlade zakazano za četvrtak uprkos zahtjevima većine ministara za vanrednom sjednicom.

"Ovo je krajnje ozbiljna situacija, vlada je u paralizi", izjavio je ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić iz Tadićeve Demokratske stranke nekoliko sati prije nego što je EU objavila da će, "s dubokim žaljenjem", morati odgoditi potpisivanje sporazuma.

EU namjerava poslati nadzornu misiju na Kosovo uoči njegovog proglašenja nezavisnosti u predstojećim sedmicama. Koštunica tvrdi da zaključivanje političkog sporazuma sada ne bi garantovalo suvrerenitet Srbije, što bi značilo pristanak na otcjepljenje Kosova.

Tadić je reizabran na obećanju da će insistirati na članstvu u EU bez obzira šta se desi s Kosovom, i jasno je stavio do uznanja da neće odstupiti da bude iza Koštunice i njegovih nastojanja da učini Kosovo jedinim i vodećim pitanjem Srbije.

EU želi potpisati sporazum - usmjeren na trgovinu, vizni režim i obrazovna pitanja - u nadi da će spriječiti nacionalistički kontranapad zbog Kosova, srpske srednjovjekovne domovine i sada doma za 90-postotnu albansku većinu.

Koštunica želi to pitanje uvesti u parlament, gdje se može osloniti na glasove nacionalističkih radikala, najače pojedinačne stranke u Srbiji, koji bi mu dali podršku u slučaju obračuna oko budućeg pravca kojim bi zemlja išla.

U nacrtu rezolucije koji je ponudila Demokratska stranka Srbije (DSS) navodi se kako "parlament naređuje vladi" da ne potpiše politički sporazum sve dok EU insistira na slanju misije na Kosovo.