Svijet
0

Srbija: Obustavljen postupak protiv Mile Novakovića

FENA
Tužiteljstvo za ratne zločine Srbije odbacilo je kaznenu prijavu i obustavilo postupak protiv bivšeg zapovjednika Vojske Republike Srpske Mile Novakovića za kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva u Hrvatskoj, izjavio je glasnogovornik tog Tužiteljstva Bruno Vekarić beogradskom "Danasu" od četvrtka.

Predmet protiv Novakovića Srbiji je ustupilo Državno odvjetništvo Hrvatske, koje ga je teretilo da je u razdoblju od rujna 1991. godine do 28. siječnja 1992. godine naredio i potom sudjelovao u miniranju i potapanju hidroelektrane Peruča u Hrvatskoj.

Nakon pribavljanja dodatnih dokaza vještačenjem glasa Novakovića utvrđeno je, kako se navodi, da nema elemenata kaznenog djela, odnosno da ni iz jednog prikupljenog dokaza ne proizlazi da je Novaković na bilo koji način sudjelovao u izdavanju ili prenošenju naredbi za rušenje brane HE Peruča.

Novaković je bio osumnjičen na osnovu audio-snimki telefonskog razgovora od 29. siječnja 1993. godine, koji su presrele oružane snage Republike Hrvatske i transkripata tog razgovora između oficira vojske tzv. Republike Srpske Krajine, između Ratka Mladića i osobe za koju se sumnjalo da je Novaković, koja je prihvatila naredbu za rušenje brane.

Istražni sudac Specijalnog suda za ratne zločine u Beogradu naredio je vještačenje glasa, koje je završeno 5. listopada ove godine i kojim je ustanovljeno da u tom razgovoru nije sudjelovao osumnjičeni Novaković.

"Rezultati analize pokazuju da postoji značajan stupanj vjerojatnosti da uzorci govora u snimci koja je dostavljena i u snimci koja je sačinjena u sudu ne pripadaju istoj osobi, odnosno da u telefonskom razgovoru nije sudjelovao Novaković", kazao je Vekarić. Prema njegovim riječima, na tom slučaju - jednom od sedam slučajeva koje je Hrvatska prepustila srbijanskom pravosuđu na temelju Sporazuma o suradnji u progonu počinitelja kaznenih djela ratnih zločina - Tužiteljstvo za ratne zločine Srbije radilo je posljednjih pet mjeseci.