Svijet
0

Srbija na putu ka EU - BiH se vrti u krug

Sarajevo-x.com
Provedba reforme policije u skladu sa tri evropska principa, potpuna saradnja sa Haškim tribunalom te reforme javnih emitera i javne uprave, četiri su Uvjeta koje BiH mora ispuniti kako bi zaključila Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, zaključak je u Izvještaju Evropske komisije o napretku koji je BiH ostvarila u proteklih 12 mjeseci. Susjedna Srbija je očito ispunila sve uvjete zbog čega danas u Briselu potpisuje SSP.

Prezentirajući ovaj izvještaj na pres-konferenciji u Sarajevu, zamjenik direktora Generalne direkcije Evropske komisije za proširenje Jan Truszczynski kazao je da je naša zemlja u posljednjih godinu dana uradila vrlo malo na ispunjavanju prioriteta iz dokumenta Evropsko partnerstvo.

"BiH još nije u potpunosti uspjela preuzeti odgovornost za upravljanje procesima u zemlji“, ocijenio je Truszczynski, ističući kako je u narednom periodu nužno da politički lideri ostvaruju konsenzus o ključnim pitanjima, izvještava FENA.

U Izvještaju o napretku, Evropska komisija je navela i druge prioritete na kojima BiH mora ostvariti napredak, kao što je stvaranje jedinstvenog ekonomskog prostora, sloboda kretanja roba i osoba te socijalne i ekonomske reforme.

Makedonija, jedina od tri zemlje kandidata za članstvo u EU koja još nije počela pregovore, morat će pričekati sljedeću godinu za značajniji "proboj".

Što se tiče Crne Gore, koja je potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU u oktobru ove godine, posljednjih godinu dana postigla je puno, kaže Komisija, ali dodaje kako ta zemlja mora u cijelosti provesti administrativne i pravosudne reforme te napredovati u borbi protiv korupcije koja je "raširena".

Korupcija je najveći problem i u Albaniji koja, po ocjeni Komisije, treba razvoj demokratske kulture te konstruktivni dijalog među strankama kako bi politički sistem učinkovito i transparentno djelovao. Albanija je potpisala SSP u junu 2006.

Srbija bi pak SSP trebala potpisati u danas.

"Odlučio sam da se Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom parafira ovdje u Briselu", rekao je Rehn na konferenciji za novinare, nakon što je dobio zeleno svjetlo glavne haške tužiteljice Carle del Ponte.

"Razgovarao sam s glavnom tužiteljicom Haškog tribunala Carlom del Ponte posljednjih sedmica i dana i ona mi je ukazala na napredak, i u potrazi za odbjeglim optuženicima za ratne zločine i u dostavljanju traženih dokumenata Sudu", rekao je Rehn na konferenciji za novinare.

Prema pisanju AP-a, zvaničnici Evropske unije nadaju se da će ovaj potez "omekšati“ Srbiju kada je u pitanju Kosovo čija je nezavisnost sve izvjesnija, a zbog koje Evropska unija smatra da bi moglo doći i do ozbiljnog sukoba.

Srbijanski premijer Vojislav Koštunica za Tanjug je izjavio kako je odluka Evropske komisije pokazala da Beograd "istovremeno može uspješno pregovarati o evropskim integracijama, ali i braniti teriteorijalni integritet i suverenitet države“.

Organizacija Human Rights Watch pak naglašava da bi ovaj potez Evropske unije mogao ugroziti napore prilikom hapšenja haških bjegunaca.

"Komesar Rehn nagrađuje Srbiju uprkos činjenici da nije uspjela uhapsiti optuženog za genocid generala Ratka Mladića. Ovo je jasna poruka da je EU spremna pustiti one koji su počinili stravične zločine u srcu Evrope i ignorisati žrtve koje su iza njih ostale“, objasnila je Lotte Leicht, pravnica u organizaciji Human Rights Watch.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, komentirajući informaciju da će Srbija danas parafirati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, navodi kako ovaj, nažalost, logičan i očekivan potez Evropske unije govori zapravo o dubini krize u kojoj se nalazi BiH i vlast u BiH.

"Pokušaj da se EU zavara raznim protokolima i raznim deklaracijama u kojima se naši politički lideri obavezuju da će se dogovarati, očigledno je u Briselu shvaćeno kao naš pokušaj da klasičnim balkanskim trikovima obmanemo EU“, smatra predsjedavajući Komšić.