Svijet
0

Srbija među zemljama u kojima korupcija raste

FENA
U nekoliko bivših socijalističkih zemalja istočne Evrope i centralne Azije korupcija je sada znatno manja nego prije tri godine i nastavlja trend opadanja, ali je Srbija u grupi malobrojnijih zemalja u kojima je korupcija u porastu, proizilazi iz najnovijeg izveštaja Svetske banke, prenose beogradski mediji.

Izveštaj "Antikorupcija u tranziciji 3 - ko ima uspjeha i zašto?", pod skraćenicom ACT 3, treći je pregled o učestalosti korupcije i mita u poslovnim i državnim krugovima u 26 bivših socijalističkih zemalja koje su prošle ili prolaze kroz ekonomsku tranziciju po okončanju hladnog rata.

Ispitano je više od 20.000 firmi. Poslovni ljudi su zamoljeni da odgovore na pitanja o učestalosti i visini mita koji plaćaju državnim ili vladinim strukturama.

Prema izvještaju, među zemljama koje bilježe "najdramatičnije poboljšanje" na ovom polju izdvajaju se Gruzija i Slovačka, a "izvjestan uspjeh", uz Moldaviju, Tadžikistan, Ukrajinu i Letoniju, pokazuju Rumunija i Bugarska, koje se nadaju ulasku u EU iduće godine.

Podmićivanje je u porastu u Rusiji, Albaniji, Srbiji, Crnoj Gori, Kirgistanu, Azerbejdžanu i Češkoj, navodi se u izveštaju, uz konstataciju da Kirgistan i Albanija imaju najgore pokazatelje korupcije od svih 26 ispitanih zemalja.

Izveštaj je, radi boljeg poređenja, prvi put uključio nekoliko zapadnoevropskih zemalja sa dobro razvijenom ekonomijom - Grčku, Irsku, Njemačku, Portugal i Španiju.

Zaključeno je da je korupcija po pravilu teža u zemljama u ekonomskoj tranziciji nego u tržišno razvijenoj zapadnoj Evropi. U izveštaju je ukazano na slučajeve korupcije i u ovoj grupi zemalja, najviše u Grčkoj i povremeno u Portugalu, kao i u istočnom dijelu Njemačke.

Prema indeksu korupcije koji odražava odgovore više od 20.000 privatnih firmi i preduzetnika, učestalost mita je opala sa 2,74 u 1999. na 2,60 u 2002. i 2,35 u 2005. godini, kada su prikupljeni podaci za najnoviji izveštaj.