Svijet
0

Srbija i EU parafirale Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Komesar Evropske unije za proširenje Olli Rehn i potpredsjednik Vlade Srbije Božidar Đelić parafirali su danas u Bruxellesu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Evropske unije i Srbije.

Rehn i predsjednik Srbije Boris Tadić, koji je prisustvovao parafiranju SSP-a, istakli su poslije ceremonije da treba vjerovati da će, poslije parafiranja, brzo uslijediti i potpisivanje tog dokumenta.

"Nadam se da će SSP moći biti potpisan u bliskoj budućnosti... Lopta je u rukama Srbije, a što se nas tiče, mi ćemo biti spremni za potpisivanje čim budu ispunjeni politički uvjeti za to", izjavio je Rehn, precizirajući da pod "uvjetima" podrazumijeva, prije svega, hapšenje i izručenje preostalih optuženika za ratne zločine Haškom tribunalu.

"Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju je predvorje ka Evropskoj uniji svakog potencijalnog kandidata - pod uvjetom da Sporazum bude valjano primijenjen", objasnio je evropski komesar za proširenje.

Tadić je rekao da je strateški cilj Srbije da postane punopravna članica Evropske unije i da će zato Srbija brzo, čim SSP bude potpisan, zatražiti status kandidata.

"Srbiji treba Evropska unija, a evropskoj porodici je potrebna Srbija s vlastitim identitetom", izjavio je Tadić, naglasivši da će EU biti kompletna "tek kad sve zemlje Balkana budu u EU".

Jedna od velikih obaveza Srbije je dovršenje saradnje s Haškim tribunalom, rekao je predsjednik Srbije, naglašavajući "apsolutnu privrženost Srbije" ispunjenju te obaveze, javio je Tanjug.