Svijet
0

Srbija: Državni vrh čeka službene rezultate, mediji pišu o nezavisnosti CG

FENA
Dok srbijanski državni vrh čeka službene rezultate nedjeljnog referenduma o samostalnosti Crne Gore, većina beogradskih medija u ponedjeljak na naslovnoj stranici donosi riječ "nezavisnost".

Ministar vanjskih poslova državne zajednice Srbije i Crne Gore Vuk Drašković izjavio je da, ako se neslužbeni rezultati potvrde, građanima Crne Gore može "samo čestitati na takvoj većinskoj i demokratskoj odluci".

"Ovo je povijesna prilika za novi početak na istorijski provjerenom pobjedničkom temelju kraljevine Srbije. Ustavna parlamentarna monarhija je najbolji put za Srbiju da uđe u Europu i nadam se da srpski narod to neće propustiti", izjavio je Drašković u ponedjeljak ujutro Radiju B92.

Beogradski dnevnik "Blic", čijom naslovnicom dominira naslov "Razlaz", donosi izjavu bivšeg šefa diplomacije, danas dužnosnika Pakta za stabilnost Gorana Svilanovića, koji pozdravlja "čist rezultat", te upozorava da Crna Gora "i poslije ovakve odluke njenih građana neće biti samo jedna od susjednih država Srbije, već susjedna država s posebnim odnosima u interesu obje države i njihovih naroda".

Ministar financija u Vladi Srbije i čelnik G17 Plus Mlađan Dinkić izjavio je "Blicu" da se volja građana Crne Gore mora poštivati i da je "vrijeme da se Srbija okrene sebi i budućnosti svojih građana". "Dosta smo se bavili drugima, posvetimo se Srbiji", kaže Dinkić.

Vesna Pešić iz Građanskog saveza Srbije izjavila je da bi srbijanski dužnosnici prvi trebali čestitati Milu Đukanoviću "kako bi pokazali da poštuju demokraciju", dok visoki dužnosnik Srpske radikalne stranke Aleksandar Vučić, u izjavi koju prenose "Večernje novosti", kaže da bi "ako se, ne daj Bože, dogodi da većina građana glasa za nezavisnost, to bila tragedija za Srbiju" te bi za tu stranku "smisao bavljenja politikom bio da se dvije države ponovo spoje".

Iz ureda predsjednika Srbije Borisa Tadića i premijera Vojislava Koštunice priopćeno je da će se javnosti obratiti nakon što budu poznati službeni rezultati nedjeljnog referenduma.