Vuk Jeremić
0

Srbija će tužiti Hrvatsku za zločine u "Oluji"

FENA
Srbija će tužiti Hrvatsku Međunarodnom sudu pravde za etničko čišćenje i ratne zločine počinjene tokom operacije "Oluja" 1995. godine, izjavio je večeras ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić.

"Hrvatska nije na adekvatan način odgovorila na ruku pomirenja koju je Srbija ponudila u više navrata Hrvatskoj, uz želju da ostavimo prošlost iza sebe i da se okrenemo zajedničkoj evropskoj budućnosti. Hrvatska će sada biti tužena da bi se konačno utvrdila istina", rekao je Jeremić za Radio-televiziju Srbije. Jeremić je istakao da je Hrvatska odbijala da se suoči sa činjenicom da je 250.000 Srba etnički očišćeno sa prostora Hrvatske.

"Učinit ćemo sve da naš slučaj bude adekvatno predstavljen pred sudom. Sagledat ćemo sva događanja u 20. vijeku, za vrijeme Drugog svjetskog rata i za vrijeme Nezavisne Države Hrvatske. Okrenut ćemo se historiji da bi utvrdili istinu zarad zajedničke budućnosti", naglasio je srpski ministar vanjskih poslova.

Govoreći o budućim odnosima dvije države, Jeremić je naveo da Srbija želi najbolje odnose sa susjedima, ali da mora da se dođe do istine o zločinima u operaciji "Oluja".

"Naša zajednička budućnost je evropska budućnost. Okrenut ćemo se historiji da bi utvrdili istinu zarad zajedničke budućnosti", zaključio je Jeremić, prenio je Tanjug.