Svijet
0

Srbija bira novog predsjednika Skupštine

FENA
Srpske proeuropske stranke postigle su u noći s četvrtka na petak dogovor o formiranju nove vlade u Srbiji, javlja francuska novinska agencija France presse pozivajući se na novinsku agenciju Beta i radio B92.

Prema AFP-u, dogovor je postignut na sastanku na kojem su sudjelovali Boris Tadić, Vojislav Koštunica i Mlađan Dinkić.

Izvor blizak strankama uključenim u pregovore, izjavio je za AFP pod uvjetom da ostane anoniman da "dogovor još nije postignut, ali da su blizu tome".

Rok za formiranje vlade istječe u utorak, a ovaj će dogovor, bude li i službeno potvrđen, omogućiti proeuropskim snagama da prebrode krizu stvorenu izborom ultranacionalista Tomislava Nikolića na čelo Skupštine.

Prema internetskoj stranici radija B92, Tadić i Koštunica postigli su kompromisno rješenje o formiranju vlade demokratskog bloka. Prema istom izvoru, Tadić bi trebao biti predsjednik Savjeta za nacionalnu sigurnost koji koordinira sve obavještajne službe. Nakon što su Tadić i Koštunica postigli sporazum, navodi B92, pridružio im se i čelnik G17 Mlađan Dinkić.

Trojica čelnika su tijekom čitave noći, navodi beogradski radio, usuglašavali detalje oko sastava buduće srpske vlade, a navodno su postigli dogovor o formiranju vlade demokratskog bloka i o izboru novog predsjednika Skupštine.