Svijet
0

Srbija 61., a BiH 104. na turističkoj listi svijeta

FENA
Beograd
Beograd
Srbija i Crna Gora nalaze se na 61. mjestu liste od ukupno 124 zemlje svijeta koju je u četvrtak objavio Svjetski ekonomski forum, bodujući zemlje po privlačnosti za razvoj putovanja i turističke djelatnosti.

Prema izvještaju Foruma, Srbija ima srednju ocjenu 4,18 poena, dok je prvoplasirana na toj listi, Švajcarska, ocijenjena kao zemlja s najpogodnijom klimom za turizam i ima ukupno 5,66 bodova.

Slijede Austrija (5,54), Njemačka (5,48) i Island (5,45). Prvih deset mjesta na listi, prema indeksu konkurentnosti za putovanja i turizam, upotpunjavaju SAD, Hongkong, Kanada, Singapur, Luksemburg i Velika Britanija.

Španija je na 15. mjestu, Grčka 24, a Italija 33. Hrvatska je na 38. mjestu, Slovenija je 44, Makedonija 83, a Bosna i Hercegovina je na 104. mjestu.

Glavni ekonomista Foruma Dženifer Blank je izjavila da izvještaj nije "takmičenje za izbor ljepotice" ili odraz privlačnosti neke zemlje, već ima za cilj da izmjeri činioce koji omogućavaju i doprinose da se razvije turistička industrija i industrija putovanja u pojedinim zemljama.

U izvještaju se razmatraju i vladina politika i zakonodavstvo, sigurnost, higijena, konkurentnost cijena i prirodna i kulturna bogatstva, zaštita okoline, saobraćaj, turistička i informaciona infrastruktura i ljudski resursi, prenosi Tanjug.