Svijet
0

Srbi i Albanci i dalje na različitim stajalištima o Kosovu

FENA
Srbija je u utorak u Bruxellesu iznijela prijedlog široke autonomije za Kosovo po uzoru na Alandske otoke, koji su u sastavu Finske, dok albanska strana najavljuje da će proglasiti neovisnost, ali u koordinaciji s Evropskom unijom i Sjedinjenim Državama.

U Bruxellesu se u utorak održava novi krug izravnih pregovora između Beograda i Prištine o konačnom statusu Kosova pod okriljem međunarodne trojke, koju čine EU, Rusija i Sjedinjene Države.

Trojka se najprije odvojeno sastala s delegacijom kosovskih Albanaca, a onda i s delegacijom Srbije, a popodne je počeo direktni sastanak predstavnika Srbije i Kosova, prenosi Hina.

Srbijanski ministar za Kosovo Slobodan Samardžić izjavio je da Srbija predlaže kosovskim Albancima široku autonomiju po uzoru na Alandsko otočje, koje je u sastavu Finske, ali je naseljeno Šveđanima. Na zadnjem krugu pregovora Srbija je predlagala autonomiju po uzoru na Hong Kong.

Samardžić je rekao da je primjer s Hong Kongom kritiziran, jer je riječ o Aziji. "Ovaj put našli smo evropski primjer koji vrlo dobro funkcionira već 80 godina, jer se Alandsko otočje nalazi u Evropi, a tamo žive Šveđani", rekao je Samardžić.

Budući kosovski premijer Hashim Thaci izjavio je da je Kosovo spremno za proglašenje neovisnosti i da će to biti učinjeno nakon 10. decembra kada završava pregovarački proces pod okriljem međunarodne trojke.

"Donijet ćemo odluku o neovisnosti nakon 10. decembra, u koordinaciji s Evropskom unijom i Sjedinjenim Državama", rekao je Thaci.

Slično je stajalište iznio i kosovski predsjednik Fatmir Sejdiu.

"Svaki korak ćemo koordinirati s međunarodnom zajednicom", rekao je Sejdiu.

Za razliku od zadnjeg pregovaračkog kruga u Beču, ovaj put srbijansku delegaciju predvode predsjednik Boris Tadić i premijer Vojislav Koštunica.

Pregovarački proces pod okriljem međunarodne trojke započeo je u augustu godine i do sada nije urodio nikakvim rezultatima. Novi pregovori su pokrenuti nakon što je Rusija u Vijeću sigurnosti UN-a blokirala donošenje rezolucije na temelju plana Marttija Ahtisaarija, koji je za Kosovo predložio međunarodno nadziranu neovisnost.

Evropska unija je s obzirom na pitanje Kosova u vrlo delikatnoj situaciji. Ona se obavezala da će nakon što pitanje statusa bude riješeno preuzeti provedbu dogovorenog rješenja. Međutim, u njezinim redovima nema potpunog konsenzusa oko priznanja neovisnosti Kosova.

Većina zemalja spremna je priznati neovisnost, dok pet ili šest zemalja pokazuje stanovitu rezerviranost.