Svijet
0

Spriječeno isticanje radioaktivne vode iz Fukushime

SRNA
Japanska kompanija "Tepco", u čijoj je nadležnosti elektrana "Fukushima", oštećena u zemljotresu i cunamiju, saopštila je danas da su spriječili novo isticanje radioaktivne vode za koju se sumnja da je odlazila u okean.

Zvaničnik kompanije rekao je da su radnici zaustavili isticanje, koje je otkriveno dan ranije u skladišnom prostoru ispred trećeg reaktora i na nekoliko metara od okeana.

U drugom reaktoru elektrane ranije je primijećeno slično isticanje koje je "Tepco" uspio da zatvori tokom proteklog mjeseca uz pomoć tečnog stakla i drugih supstanci.

Od 11. marta, kada su razorni zemljotres i cunami zahvatili sjeveroistok Japana, pri čemu su oštećeni i sistemi za rashlađivanje, "Tepco" je sipao vodu na reaktore kako bi bilo izbjegnuto topljenje.

"Tepco" na sve načine pokušava da uskladišti kontaminiranu vodu, čiji je dio istekao u okean.

Portparol japanske Agencije za nuklearnu bezbjednost Hidehiko Nishiama rekao je da je japanski MIP o isticanju obavijestio SAD i susjedne zemlje.

Kina i Južna Koreja oštro su kritikovale Japan kada je tokom prošlog mjeseca počeo proces izbacivanja nekoliko hiljada tona kontaminirane vode u okean.