Kralj Bahreina
0

Spriječena zavjera protiv kraljevstva

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Kralj Bahreina Hamad bin Isa Kalifa rekao je danas da je spriječena zavjera protiv države i zahvalio je vojnicima, koji su došli iz susjednih zemalja da pomognu u okončanju nemira poslije višesedmičnih protesta.

"Spoljnja zavjera je pripremana u proteklih 20 do 30 godina i da je uspjela u jednoj od zemalja članica Vijeća za saradnju u Zalivu, moglo je da dođe i do širenja u regionu. Objavljujem da je zavjera osujećena", rekao je kralj Kalifa.

Surovost sigurnosnih snaga Bahreina pri gušenju višednevnih nemira izazvala je iznenađenje među većinskim šiitima, ali i nezadovoljstvo Irana.

Iran, koji podržava šiitske grupacije u Iraku i Libanu, uputio je žalbu UN i od susjednih zemalja zatražio da Saudijska Arabija i članice Vijeća za saradnju u Zalivu povuku snage iz Bahreina.

Objava kralj Hamada došla je dan nakon obostranih diplomatskih protjerivanja između Bahreina i Irana.

Više od 60 posto stanovnika Bahreina čine šiiti, koji žele da imaju isti tretman kao i suniti. 

Međutim, pozivi pojedinih radikalnih opozicionih lidera za svrgavanje monarhije uznemirili su sunite, koji strahuju da bi to išlo na ruku Iranu. 
Već duže od mjesec dana demonstranti iz šiitske većine zahtijevaju od sunitskih vlasti Bahreina da sprovedu ustavne reforme i omoguće veću slobodu. 

Kralj Bahreina Hamad bin Isa al Kalifa 15. marta je u zemlji na tri mjeseca uveo vanredno stanje, čime je "ovlastio komandanta oružanih snaga da preduzme sve neophodne mjere za zaštitu zemlje i građana".