Svijet
0

Spriječen napad na Trg svetog Marka u Veneciji

SRNA
Italijanski zvaničnici izjavili su danas da su razbili oružanu grupu koja je planirala spektakularni napad na Trg svetog Marka u Veneciji, nakon čega bi proglasila nezavisnost tog grada i okolnog regiona Veneto.

Hapšenja su obavljena dvije sedmice nakon što su secesionisti ostvarili veliku pobjedu na neformalnom, neobavezujućem referendumu o nezavisnosti Venecije. Više od 89 posto učesnika u referendumu odgovorilo je da želi otcijepljenje od Italije.

Italijanska policija uhapsila je 24 osobe, a protiv još 27 pokrenuta je istraga, prenijela je agencija DPA.

Uhapšeni su optuženi za udruživanje radi izvršenja terorističkog djela, subverziju demokratskog poretka i proizvodnju i posjedovanje borbenog naoružanja.

Među zaplijenjenom opremom je gusjeničar težak 40 tona, koji je preuređen u oklopno vozilo i opremljen topom od 12 milimetara. Zaplijenjena su tri pištolja, 13 pušaka i municija.

Tužilaštvo navodi da je razbijena grupa predstavljala "realnu opasnost" i da tenk kućne izrade uopšte nije bio igračka. U saopštenju tužilaštva dodaje se da je secesionistička grupa oformljena 2012. godine i da se povezala sa drugim separatističkim organizacijama u Italiji i inostranstvu.

Napad na Trg svetog Marka trebalo je da se desi 25. maja ili na dan izbora za Evropski parlament.