SAD
0

Spremanje za buduće nekonvencionalne ratove

FENA
Foto: AFP/Getty Images/File
Foto: AFP/Getty Images/File
U kilometarskim hodnicima Pentagona godinama se već vodi raspra o tome treba li se američka vojska usredotočiti na borbu protiv terorista ili se vratiti svojoj tradicionalnoj snazi i moći u konvencionalnom ratovanju.

Ministar odbrane Sjedinjenih Država Robert Gates dao je, u maju, svoje mišljenje:

"Zapažam prejaku tendenciju ka nečemu što bismo mogli nazvati 'sljedeći rat-itis', drugim riječima – sklonost dobrog dijela vojnog establišmenta da razmišlja o tome šta bi moglo biti potrebno u nekom budućem sukobu."

Okarakteriziravši one koji favoriziraju planiranje za konvencionalno ratovanje kao osobe koje pate od te boljke, “budućeg rat-itisa”, Robert Gates izjasnio se čvrsto u prilog onih koji zagovaraju veće i ozbiljnije usmjeravanje ka nekonvencionalnom ratovanju, vojnim mjerama protiv pobunjenika i terorista.

U skladu s tim, Gates je postavio retoričko pitanje “s kime bi to Sjedinjene Države mogle ući u veliki tradicionalni rat?”, čime je dao do znanja da takvog neprijatelja na pomolu nema. Novi izvještaj zapovjedništva združenih snaga američke vojske govori, čini se, u prilog stajalištu Roberta Gatesa. Taj izvještaj, čiji cilj je bio projekcija globalnih prijetnji tokom idućih 25 godina, vodi, rekao je kontraadmiral John Richardson, uglavnom u jednom pravcu...

"Budućnost, vidimo, donosi neregularne prijetnje i sukobe. Moramo biti sposobni odgovarati na njih i biti u neregularnom ratovanju jednako superiorni kao i u konvencionalnom načinu ratovanja."

Ono sto Pentagon zove “neregularnim ratovanjem” odnosi se na sve što je na raspolaganju, od ograničenog konvencionalnog načina, s tenkovima i topništvom do urbanog načina ratovanja protiv gerilaca, i u obzir uzima potrebu za pomoći stranim vladama – od pružanja vojne i policijske obuke do izgradnje električnih mreža, sustava za opskrbu vodom i djelotvornih, uspješnih administrativnih aparata.

Takvo stajalište Roberta Gatesa, kao i istraživanja u međuvremenu provedena rezultirali su nizom promjena, uključujući direktivu izdanu početkom decembra vojnim službama i zapovjedništvima da rade na dugoročnom osposobljavanju za vođenje neregularnog ratovanja. Gary Reid, glavni direktor za specijalne operacije u Pentagonu, kaže:

"Ministar odbrane dao je jasno do znanja da moramo maksimalno iskoristiti lekcije koje smo naučili do sada, te da moramo pokrenuti proces putem kojega ćemo to znanje održavati sve dok ga je potrebno održavati i da moramo izbjegavati pogreške iz naše povijesti."

Kao jednu od tih pogreški Reid ističe činjenicu da su znanje i sposobnosti stečeni u protugerilskom ratovanju u Vijetnamu bili izgubljeni i prije nego sto su ponovno postali aktualni i potrebni. John Nagl umirovljeni je potpukovnik koji se u Iraku borio na početku rata i potom napisao knjigu o tome kako je sve o protuterorističkom i protugerilskom ratovanju trebalo učiti od početka.

"Izgradit ćemo ono što nam treba da bismo pobijedili u ratovima koji su upravo u toku i sve izgrađeno i naučeno čuvat ćemo i zadržat ćemo. Nikad se više nećemo naći u situaciji u kojoj smo se zatekli 2003. godine, kad nismo imali ono što nam je bilo potrebno."

Za novu direktivu Nagl kaže da označava početak ogromnih promjena u strukturi, organizaciji i kulturi vojske Sjedinjenih Država. Vojne službe će, kaže on, na taj način biti primorane da američke vojnike počnu osposobljavati za ono sto im danas na terenu treba i što će im biti potrebno u budućnosti.

Zapovjednik operacija NATO snaga u Afganistanu general-bojnik Michael Tuckerkaže: "Ono što nam nedostaje, to su mentori, instruktori, obučavatelji... Njihova je pomoć potrebna u tom procesu, jer u nekim slučajevima, u Afganistanu naročito, ne postoji duga povijest centralizirane vlade. To su neke od vještina sada potrebnih u našem, da tako kažem, arsenalu."

Zapovjedništvo NATO snaga u Afganistanu također je nedavno hitno zatražilo nekoliko hiljada dodatnih instruktora za rad s afganistanskom vojskom i policijom, u trajanju od više od godinu dana. John Nagl, sada viši savjetnik u Centru za novu američku sigurnost, ističe da nedostatak tih profila otežava borbu i konačnu pobjedu i odgađa datum za povlačenje stranih vojnih snaga. Decembarska direktiva o neregularnom ratovanju korak je ka rješavanju takvih problema.

U svom novom priručniku, objavljenom koncem decembra, američke se kopnene snage i koncentriraju na formiranje sile koja će biti u stanju provoditi te direktive. Zamjenik načelnika stožera američkih kopnenih snaga general James Thurman, bivši američki zapovjednik u Bagdadu, kaže: "Prošla su vremena kad smo govorili: 'Mi samo to i to obavljamo, mi smo samo za ovo osposobljeni'. Ako imate vojsku i država je treba za određene stvari, ona mora biti spremna na takve zahtjeve odgovoriti."

General Thurman kaže da vojska može graditi taj potencijal bez opasnosti da izgubi globalnu superiornost u konvencionalnom ratovanju. Ipak, i vojne i civilne vođe priznaju da vojska ne može sama uspješno djelovati u neregularnom ratovanju. Potrebna je i veća sposobnost i snažnija uloga američke vlade.

John Nagl i drugi stručnjaci zadovoljni su onim što je Pentagon ostvario do sada, ali Nagl izražava i nadu da će administracija Baracka Obame proširiti njihova nastojanja, pružanjem financijske pomoći i pomoći u ljudstvu i obuci, za širu američku spremnost na očekivane “neregularne” prijetnje i opasnosti u 21. stoljeću. Ministar odbrane Robert Gates, koji na istom mjestu ostaje i u novoj administraciji, izrazio je iste nade i očekivanja, prenio je Glas Amerike.