Ahmet Davutoglu
0

"Sporazum s Jermenijom može propasti"

FENA
Ahmet Davutoglu (Foto: Reuters)
Ahmet Davutoglu (Foto: Reuters)
Nastojanja da se Turska i Jermenija izmire i da se otvori njihova zajednička granica mogla bi da propadnu ukoliko se taj proces ne izvede kako treba, izjavio je u petak u Londonu turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu.
  • Ako ne budemo uvjereni da se proces odvija kako treba, nema mogućnosti da se ostvari napredak, rekao je šef turske diplomatije, prenosi Reuters.

Ova izjava najoštrija je dosadašnja reakcija Turske na odluku jermenskog Ustavnog suda u ovom mjesecu da vlada Jermenije ima obavezu da traži od Turske da masovno ubistvo Jermena tokom Prvog svjetskog rata prizna kao genocid.

Turska se tome energično protivi, pa je sada doveden u pitanje sporazum koji su dvije zemlje potpisale u oktobru o uspostavljanju diplomatskih odnosa i otvaranju granica.

Smatra se da bi otvaranje tursko-jermenske granice moglo da doprinese poboljšanju stabilnosti u oblasti južnog Kavkaza, a sporazum s Jermenijom bi također mogao da pozitivno utiče na nastojanja Turske da stekne članstvo u EU.

Turska je granicu sa svojim istočnim susjedom zatvorila 1993. godine u znak solidarnosti s Azerbejdžanom, na vrhuncu rata oko sporne teritorije Nagorno-Karabah u kojem je, u sukobima jermenskog stanovništva s Azerima poginulo oko 30.000 osoba.