Irak i SAD
0

Sporazum o povlačenju američkih vojnika

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Irački ministar vanjskih poslova Hoshiyar Zebari i američki ambasador u Iraku Ryan Crocker u ponedjeljak su potpisali dugoočekivani sporazum koji Washington obavezuje da povuče vojsku iz Iraka za tri godine.

Ceremonija potpisivanja i zvanično je okončala mjesece pregovora u vezi sa sporazumom o budućnosti američkog vojnog prisustva koji je iračka vlada usvojila u nedjelju. Sporazum još mora usvojiti irački parlament, ali je vlada uvjerena da će to uslijediti do kraja mjeseca.

"Danas je za iračko-američke odnose nedvojbeno historijski dan u nkome je potpisan sporazum o sigurnosti nakon mjeseci teških pregovora i razgovora", izjavio je novinarima ebari nakon što je s Crockerom razmijenio primjerke potpisanih sporazuma.

Obojica su se smijala i srdačno rukovala dok su prisutni zvaničnici aplaudirali, javio je Reuters.

Pored sporazuma o povlačenju vojnika, dva zvaničnika su potpisala duigoročni strateški okvir, o kome je Crocker izjavio da će definirati odnose između dvije zemlje u narednim godinama "u ekonomiji, kulturi, nauci, tehnologiji, zdravstvu i trgovini, da navedem samo neke".

"Ovo nam sve govori da će se u vrijeme kada se američke snage nastave povlačiti iz Iraka, priznajući hvale vrijedne sigurnosne pomake u proteklih nekoliko godina, naši odnosi razvijati na mnogim važnim poljima", kazao je Crocker.

U središtu pažnje Iračana, međutim, ostaje sporazum o posljednjem obavezivanju Amerikanaca da do 31. decembra 2011. povuku snage koje trenutno broje 150.000 ljudi, što predstavlja prvi čvrsti datum koji odražava porast povjerenja u iračku vladu nakon pada nivoa nasilja u zemlji.

Irački lideri smatraju datum velikom pregovaračkom pobjedom nakon što je administracija aktuelnog predsjednika Georgea W. Busha dugo insistirala na tome da neće prihvatiti čvrsti vremenski rok.

"Ovo su bili zamršeni i teški pregovori i svi Iračani mogu biti veoma ponosni na značajna dostignuća koja je ostvario njihov pregovarački tim", kazao je Crocker.