Fidel Kastro
0

"Sporazum o klimatskim promjenama nedemokratski"

SRNA
Bivši predsjednik Kube Fidel Kastro ocijenio je da je sporazum postignut na konferenciji o klimatskim promjenama u Kopenhagenu "nedemokratski", a da je govor američkog predsjednika Baraka Obame na samitu bio "obmanjujući".

Kastro je u redovnoj kolumni, koja je danas objavljena, kritikovao sporazum postignut uz snažno angažovanje SAD, kojim se veliki zagađivači pozivaju da smanje emisije štetnih glasova, ali bez obavezujućeg zahtjeva da to urade.

On je naveo da su samo predstavnici razvijenih industrijskih država mogli da govore na samitu, dok su predstavnici siromašnih zemalja i zemalja u razvoju imali pravo samo da slušaju.

Bolivijski predsjednik Evo Morales najavaio je da će organizovati alternativnu konferenciju o klimatskim promjenama. 

Morales je pozvao svijet da se mobiliše zbog neuspjeha samita u Kopenhagenu, koji je juče završio poslije dvije nedjelje političkih razmirica.

Samit o klimatskim promjenama u Kopenhagenu završen je juče neobavezujućim sporazumom, koji predviđa da države same odrede svoje nacionalne ciljeve u vezi sa smanjenjem emisije štetnih gasova i da se za šest mjeseci održi novi sastanak o klimi, čiji bi domaćin bila Njemačka.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Kimun rekao je da ishod nije onakav kakav su ljudi očekivali, ali da predstavlja suštinski početak.