Independent
0

Sporazum BP-a i Rosnefta je katastrofa za Arktik

FENA
Glavna tema u dnevniku Independent on Sunday sporazum je koji je British Petroleum (BP) sklopio s ruskom kompanijom Rosneft o zajedničkom naftnom istraživanju ruskog Arktika, odnosno, ekološke posljedice koje će ovaj pothvat imati na jednu od posljednjih regije netaknute prirode na Zemlji.

Arktik je postao novo ekološko bojno polje, kažu aktivisti za zaštitu okoliša nakon što je u subotu javljeno o potpisivanju povijesnog sporazuma vrijednog 10 milijardi funti.

"Greenpeace" i "Svjetski fond za prirodu" (WWF) zarekli su se da će se direktno suočiti s direktorom BP-a Bobom Dudleyjem oko odluke da s Rusijom buši dno Karskog mora, sjeverno od Sibira. "Prijatelji Zemlje" (FoE) okarakterizirali su BP kao neprijatelja prirode broj 1.

Konzervatori su ogorčeni zbog odluke da se otvaraju bušotine u regiji velikoga biološkog bogatstva, gdje žive ugrožene vrste poput polarnih medvjeda, beluga kitova i morževa, kao i nekih značajnih vrsta ribe.

British Petroleumu se ne može vjerovati da će bušotine biti sigurne u "vrlo teškim vodama" Karskog mora, a bilo kakvo curenje nafte bilo bi "potpuno katastrofalno", jer bi operacija čišćenja bila mnogo kompliciranija u kraju koji je nepristupačan devet mjeseci u godini, kaže direktor "Prijatelja Zemlje".

I britanska vlada, koja je bila najavljivana kao najzelenija vlada ikad, našla se na udaru kritika nakon što je ministar za zaštitu okoliša Chris Huhne osobno prisustvovao potpisivanju sporazuma.