Svijet
0

Spor između Flamanaca i Valonaca može uništiti EU

SRNA
Kralj Albert Drugi
Kralj Albert Drugi
Belgijski kralj Albert Drugi upozorio je danas da bi spor između Flamanaca i Valonaca, koji traje duže od godinu dana, mogao da izazove raspad zemlje i ugrozi budućnost EU.

Belgijski monarh je iskoristio proslavu nacionalnog praznika kako bi uputio zahtjev za okončanje sporova zbog kojeg je Belgija već 14 mjeseci bez izabrane vlade.

"Na dan nacionalnog praznika želio bih da s vama uživam u polaganju zakletve nove vlade. Ali to još nije slučaj i ja to osuđujem. Naša trenutna situacija je uzrok zabrinutosti među našim partnerima i to bi moglo da naškodi našem položaju u Evropi, pa čak i zamahu ka evropskoj integraciji, koja je već narušena popularizmom i evroskepsom", naglasio je kralj Albert.

On je izrazio zaprepašćenje rezultatima izbora održanih u junu prošle godine kada je većina glasača u Flandersu, bogatijem holandskom govornom području, podržala flamanske separatiste koji zastupaju eventualni raspad Belgije i ukidanje monarhije.

Belgija slavi 180 godina od kako je Leopold Prvi od Belgije krunisan. On je prvi kralj Belgije od sticanja nezavisnosti te zemlje od Holandije.