Svijet
2

Spolno prenosiva bolest ozbiljno ugrozila koale

Klix.ba
Koale se smatraju jednim od najznačajnijih simbola Australije. Međutim, njihov broj rapidno opada, a opstanak im je veoma ugrožen. Jedan od razloga je spolno prenosiva bolest klamidija.

Neka od mjesta na kojima je danas najlakše pronaći koale u Australiji su bolnice. U posljednje dvije godine, stotine koala se liječe od klamidije. Klinike su morale otvoriti posebna odjeljenja za njih, koja su puna tokom čitave godine.

Klamidija je uobičajena spolno prenosiva bolest kod ljudi. Malo drugačiji oblik bolesti pogađa koale, a također se prenosi spolnim putem i stvara epidemiju. U nekim dijelovima Australije zaraženo je i po 90 posto populacije.

Bolest ne bira te su pogođeni i mužjaci i ženke, pa čak i mladunčad, koja se zaraze dojeći majke. Klamidija kod koala izaziva sljepilo i neplodnost, a može biti i kobna. Vidljivi simptomi uključuju konjunktivitis i infekcije urinarnog trakta, poznate kao "prljavi rep".

Koale nisu jedine australske životinje zaražene klamidijom, ali je kod drugih životinja stopa zaraze vrlo niska. Stručnjaci još uvijek ne znaju zašto bolest pogađa baš koale.

Klamidija se, kao i kod ljudi, liječi antibioticima, što znači da koala tokom terapije mora provesti nekoliko mjeseci u zarobljeništvu, a onda se vraća u divljinu.