SAD
0

Špirić: BiH se nalazi na prekretnici

Sarajevo-x.com
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić razgovarao je u Washingtonu u odvojenim sastancima sa zamjenikom američkog sekretara za odbranu Gordonom Englandom, zamjenikom savjetnika američkog predsjednika za nacionalu sigurnost ambasadorom Jamesom Jeffryjem i kongresmenom Russom Carnahanom.

Špirić je upoznao Englanda sa trenutnom situacijom u BiH, kao i reformama koje su do sada provedene naglasivši je da je BiH opredijeljena za punopravno članstvo u NATO-u i Evropskoj uniji.

"Unutar BiH postoji konsenzus da evropski put nema alternativu“, rekao je Špirić i ocijenio da se BiH u ovom trenutku nalazi na prekretnici, a to je potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Ovom prilikom predsjedavajući Špirić zatražio je podršku SAD na evroatlantskom putu BiH.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH informisao je Englanda o napretku u oblasti reforme odbrane i zahvalio američkoj administraciji na podršci i pomoći tokom ovog procesa.

Zamjenik sekretara odbrane čestitao je Špiriću na svemu što je u BiH učinjeno od rata do danas, posebno stavljajući akcenat na uspješnu reformu odbrane i zahvalio je za učešće jedinice Oružanih snaga BiH u Iraku.

England je izrazio spremnost američke administracije da podrži BiH na njenom putu ka evroatlantskim integracijama. Saglasio se sa Špirićem da potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU predstavlja prekretnicu za BiH i naglasio da BiH uvijek može računati na pomoć američkog Ministarstva odbrane.

Predsjedavajući Špirić je informisao ambasadora Jeffryja, zamjenika savjetnika za nacionalu sigurnost, da je od 1995. do danas BiH savladala mnoge prepreke, suočavala se sa raznim izazovima i provela mnoge reforme.

"Nekada se čini da idemo sporo, ali ne treba zaboraviti činjenicu da je BiH paralelno vodila tri teška procesa: obnova ratom uništene zemlje i uspostavljanje povjerenja; tranzicija i proces integracije u evroatlantske tokove“, rekao je Špirić.

Naglašavajući važnost što skorijeg potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, predsjedavajući Špirić je ocijenio da bi to bio podsticaj i nagrada za demokratske snage u BiH. On je kazao i da bi izabrani nosioci vlasti u BiH trebalo da preuzmu odgovornost za ključne procese.

Predsjedavajući Špirić je informisao ambasadora Jeffryja da je u BiH aktuelna debata o ustavnim reformama. Iznio je svoj stav da bi dejtonski Ustav trebalo nadograditi u skladu sa potrebama evroatlantskog puta BiH, a ne započinjati priču o novom ustavu.

Ambasador Jeffry je zahvalio predsjedavajućem na iscrpnoj analizi stanja u BiH. Naglasio je da je jasan cilj Sjedinjenih Američkih Država stabilnost Balkana i integracija zemalja zapadnog Balkana u EU.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić je razgovarao i sa kongresmenom Russom Carnahanom, koji se interesovao o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH. Kongresmen Carnahan je, takođe, izrazio punu podršku Sjedinjenih Američkih Država evroatlantskom putu BiH.