Svijet
0

Špijuni danas pred američkim sudovima

SRNA
Deset lica osumnjičenih da su ruski špijuni zatražiće danas od američkih sudova oslobađanje do početka suđenja, ali njihov zahtjev nema mnogo šansi zbog nestanka još jednog osumnjičenog na Kipru.

Osumnjičeni će tražiti slobodu uz kauciju na tri odvojena ročišta pred saveznim sudovima u Bostonu, Njujorku i Aleksandriji u Virdžiniji.

Prvi koji će se pojaviti su  Donald Hauard Hitfild i Trejsi Li En Foli, koje je FBI uhapsio u njihovoj kući u Bostonu u nedjelju nakon više od 10 godina iscrpne istrage.

Majkl Zotoli, Patriša Mils i Mihail Semenko, takođe osumnjičeni da su dio špijunskog lanca, pojaviće se danas pred sudom u Virdžiniji.

Još petoro pojaviće se danas pred sudom u Njujorku, kojima  je na prvom ročištu određen pritvor zbog bojazni da će pobjeći.

U međuvremenu, policija intenzivno traga za 11. osumnjičenim 54-godišnjim Kristoferom Ronertom Metsosom, koji je nestao nakon što ga je kiparski sud pustio uz kauciju od 26.500 evra.

Metsos, kanadski državljanin, optužen je da je bio blagajnik  špijunske ćelije u SAD, obezbjeđujući im novac i sarađujući sa drugim ruskim operativcima.
On je uhapšen u utorak na aerodromu Larnaka na Kipru  dok se ukrcavao u avion za Budimpšetu, ali za njega nije procijenjeno da  bi mogao da pobjegne prije izručenja SAD.

On je nestao bez traga kada je policija pošla da ga traži u  njegovoj hotelskoj sobi u srijedu.

Agenti, protiv kojih još nije podignuta formalna optužnica, osumnjičeni su da su pokušali da se ubace u američke visoke političke krugove,  ali značaj njihovog navodnog rada  još nije jasan. I Moskva i Vašington pokušavaju da izbjegnu skandal.

Američki zvaničnici kažu da skandal neće nanijeti štetu "obnovljenim" vezama Rusije i SAD, ideji predsjednika Baraka Obame, i Vašington ne planira diplomatske akcije u vezi sa tim.

Rusija je prvobitno ljutito reagovala, ali  sada se  bori da ovaj skandal  ne  preraste u veliku diplomatsku krizu i takođe ne očekuje da će taj incident naštetiti odnosima dvije zemlje.