Sergej Lavrov
0

"Spekulacije o istrazi avionske nesreće su neetičke i uvredljive"

FENA
Sergej Lavrov
Sergej Lavrov
Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je u četvrtak da su spekulacije u vezi s istragom avionske nesreće kod Smolenska u aprilu prošle godine, kada su poginuli poljski predsjednik Lech Kaczynski i još 95 putnika, neetičke, pa čak i uvredljive.

"Neću da komentarišem neke konkretne izjave koje su se mogle čuti, a bilo ih je raznih, ali ističem da smatram da je neetički, pa čak i uvredljivo spekulisati na tu temu", rekao je Lavrov na pres-konferenciji u Moskvi, prenijela je novinska agencija RIA Novosti.

On je na taj način odgovorio na pitanje kako komentariše reakcije poljske strane na izvještaj o istrazi pada aviona koji je u srijedu objavljen u glavnom gradu Rusije.

Po tom izvještaju, za avionsku nesreću kriva je isključivo poljska strana, a ruski kontrolori leta nisu napravili nijednu grešku.

Prisustvo Kaczynjskog u avionu bilo je ključni faktor koji je doveo do pada letjelice, pokazali su rezultati istrage.

Navodeći da je istragu proveo međuvladin komitet za avijaciju, Lavrov je istakao da je riječ o "nezavisnoj međnarodnoj organizaciji", tako da tvrdnje poljskih kolega da je to ruski izvještaj nisu tačne.

On je naveo da je gledao pres-konferenciju na kojoj je predstavljen izvještaj i dodao da ruskoj strani nije svejedno kako se o toj temi govori.

"To je bila tragedija i želimo da sve bude dostojno ljudi koji su tamo poginuli", zaključio je Lavrov.