Svijet
15

Spektakularna pljačka u Italiji, razbojnici odnijeli dva miliona eura

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Jedna kriminalna grupa izvela je u ponedjeljak spektakularan napad s kalašnjikovima na blindirano vozilo za prevoz novca blokiravši autoput na sjeveru Italije nekoliko sati, izvjestili su mediji.

Prema prvim procjenama, radi se o deset miliona eura, među kojim je bilo i zlatnih poluga, dok jedan zvaničnik firme za prevoz novca tvrdi da je brojka pretjerana i da prisustvo zlatnih poluga nije provjereno. Kriminalna grupa od desetak osoba pratila je dva blindirana vozila na autoputu koji povezuje Milano i Como.

Dvadesetak kilometara prije Milana, kriminalci su postavili kamion preko ceste, zapalili ga i tako zaustavili promet iza dva blindirana vozila. Drugi kamion se zaustavio ispred blindiranih vozila, blokirao autoput i prisilio vozače blindiranih vozila da se zaustave.

Kriminalci su zatim počeli da pucaju iz pušaka na vozilo s novcem i postavili ispod vozila zapaljivi materijal kako bi čuvare uvjerili da su zapalili vozilo.

Čuvari su izašli iz vozila, pljačkaši su ispraznili vozilo u kojem je bila najveća količina novca, a zatim su pobjegli s tri vozila.

Ova vozila su kasnije pronađena pored autoputa gdje su kriminalci parkirali druga vozila.

"U ovom trenutku nismo u mogućnosti govoriti o kojoj količini novca se radi ali je apsolutno pretjerana suma od 10 miliona eura", izjavio je za agenciju Ansa Marco Melatti, zvaničnik medijske grupe Battistoli, vlasnik dvaju blindiranih vozila.

"Moguće je da su bila dva miliona eura, a mora se još provjeriti da li je bilo zlatnih poluga", dodao je on.