Svijet
158

Spektakularna pljačka dijamanata u Francuskoj, sumnja se na Milana Poparića

Klix.ba
Policija vrši uviđaj nakon jučerašnje pljačke dijamanata
Policija vrši uviđaj nakon jučerašnje pljačke dijamanata
U francuskom gradu Cannesu jučer je izvedena spektakularna pljačka dijamanta čija se vrijednost procjenjuje na blizu 53 miliona američkih dolara.

Pljačka se desila u hotelu Carlton, u kojem se održavala izložba dijamanata prestižne kuće u vlasništvu izraelskog milijardera Leva Levieva.

U razgovoru za The Associated Press, policijski službenici su izjavili da je pljačku dijamanata izvela jedna osoba, a sumnja se na Bosanca Milana Poparića, člana kriminalne grupe Pink panter, koji je prije nekoliko dana pobjegao iz zatvora u Švicarskoj uz pomoć ostalih zatvorenika.

Poparić, koji je služio kaznu od skoro sedam godina zatvora zbog pljačke jedne zlatare 2009. godine, je treći član Pink pantera koji je pobjegao iz zatvora u Švicarskoj od maja.

Većina članova ove grupe su sa Balkana, a postali su poznati po pljačkama dragulja širom svijeta.

Također, u ovom francuskom gradu u samo nekoliko mjeseci izvedene su još dvije pljačke dijamanata. U prvoj su iz sobe jednog švicarskog zlatara ukradeni dijamanti vrijedni milion dolara, a u drugoj je ukradena ogrlica vrijedna 2,5 miliona dolara sa ekskluzivne zabave u jednom tamošnjem hotelu.