Haški tribunal
0

Specijalna sjednica ako se Karadžić ne pojavi

SRNA
Ukoliko se haški optuženik Radovan Karadžić u ponedjeljak ne pojavi u sudnici, Tribunal će sazvati specijalnu sjednicu na kojoj će biti razmatran dalji tok suđenja - izjavila je portparol Haškog tribunala Nerma Jelačić.

"Tribunal je jasno rekao u toku sjednice da će Karadžić morati da snosi određene konsekvence ukoliko nastavi sa opstrukcijom suđenja. Moguće je da se suđenje nastavi u njegovom odsustvu, kako je to bilo u utorak, a postoji mogućnost da mu se nametne branilac, odnosno da se ne brani sam", rekla je Jelačić.

Ona je dodala da Pravilnik Tribunala dozvoljava da se optuženi brani sam, ali i da ne dozvoljava da se sudi u odsustvu. 

Jelačićeva je za beogradske medije napomenula da ova prava nisu apsolutna. 

"S obzirom na to da Karadžić svojevoljno odlučuje da se ne pojavljuje na suđenju, Tribunal to prihvata kao njegovu dobrovoljnu odluku da ne dolazi na suđenje za koje je zdravstveno, mentalno i pravno spreman", precizirala je Jelačić. 

Portparol Tribunala naglašava da Tužilaštvo može da nastavi iznošenje uvodne riječi. 

"Sudsko vijeće je reklo da Tužilaštvo može da nastavi sa izlaganjem predmeta u odsustvu optuženog. Tužilaštvo je tu priliku nastavilo i iskoristiće priliku da nastavi proces u ponedeljak", istakla je Jelačić. 
Ona je objasnila da,   ukoliko se Karadžić ne pojavi na suđenju u ponedeljak,   onda će se održati specijalna sjednica  na kojoj će se raspravljati o daljem toku suđenja.  "Mogućnosti su da se nastavi suđenje u njegovom odsustvu, da mu se nametne branilac ili dodijeli amikus suda", objasnila  je Jelačićeva. 

Ona je navela da je Karadžićev zahtijev da nije spreman za proces odbijen od strane dva pretpretresna vijeća i žalbenog vijeća, ističući da svaki pravni lijek je iskoristio da odloži suđenja.

Odgovarajući na pitanje šta je sa procesom koji se vodi protiv Ramuša Haradinaja, Jelačićeva je rekla da su stranke u postupku predale svoje pismene oblike žalbe, a sudsko vijeće je juče saslušalo i usmene argumente.