Zavejao ih snijeg visok tri metra
0

Spasioci u Mađarskoj iz mećave izvlače stotine ljudi, među kojima i bebe

Klix.ba
(Foto: AFP)
U Mađarskoj već nekoliko sati traje akcija spašavanja putnika koje je zavejao snijeg na autoputu između Budimpešte i Beča. Kako javljaju agencije, u koloni se nalazi oko sto automobila i autobusa, a među putnicima je i nekoliko beba.

U večernjim satima je počelo spašavanje tromjesečne bebe iz Srbije, koja bi trebala biti evakuisana helikopterom. Kako javljaju srbijanski mediji, u koloni je i veći broj ljudi iz te zemlje.

Neki od putnika su u svojim vozilima zavejani više od 24 sata, nakon što su velike količine snijega pale u noći sa četvrtka na petak. Prema pisanju agencija, visina snijega iznosi i to tri metra, a vjetar puše brzinom 100 kilometra na sat. Situacija se zakomplikovala sinoć kada je nekoliko vozača izgubilo kontrolu nad vozilima i prepriječilo put.

Mađarske vlasti su u pomoć uputile helikoptere, vatrogasce, a iskoristili su i tenkove kako bi došli do oko 1.000 zarobljenih ljudi. Neka od vozila su ostala bez goriva i grijanja, pa su zdravlje i život putnika dodatno ugroženi. Prema posljednjim informacijama u koloni se još uvijek nalazi najmanje 155 ljudi.

Kritično je i u nekoliko mađarskih sela, ali trenutno se najviše radi na spašavanju zarobljenih putnika na autoputu M1, među kojima je bio i portparol mađarske vlade Andras Giro-Szasz, čiji automobil je danas izvučen.

U Mađarskoj su otkazane utakmice i druga planirana javna okupljanja tokom predstojećeg vikenda, jer će temperature biti između minus pet i minus 15 stepeni celzija.

Dvije osobe su poginule u nesreći uzrokovanoj padavinama na drugom mađarskom autoputu u četvrtak, kada je došlo do sudara nekoliko desetaka automobila, prenosi Reuters. Na sjeveroistoku zemlje deset hiljada domaćinstava ostalo je bez struje.

Jake sniježne padavine pogodile su i Slovačku i Poljsku, gdje su zbog hladnoće smrtno stradale najmanje četiri osobe.